Skip links

ZELDZAME OFFDAY SVO/VVLK!!!!

OOIJ Zondag 16 April 2023: Soms zijn er dagen waarop er weinig lukt. Gisteren ervoer SVO/VVLK zo’n dag. Na een periode van maar liefst 12 wedstrijden zonder nederlaag (11 zeges en 1 gelijkspel), verloor de Polderequipe afgetekend van VV Ewijk (1-4). En op de nederlaag viel helaas niet zoveel af te dingen.

Trainer Martin de Winkel moest voor deze wedstrijd alleen de geblesseerde Levi Verriet en de geschorste Daan Lamers missen. De rest van de groep was compleet en had zonder kleerscheuren de gewonnen derby kraker tegen SC Millingen overleeft. De absentie van Levi wordt al enige tijd opgevangen door Niels Janssen, de afwezigheid van Daan Lamers werd opgelost door Joris Weeren in de punt van de aanval te zetten en diens plek op het middenveld werd overgenomen door Ivo Pott die zodoende voor het eerst sinds zijn blessure opgelopen in de uitwedstrijd tegen Overasseltse Boys op 18 oktober 2022 weer eens in de basis mocht starten.

Onder een waterig zonnetje op een fris sportpark de Kempkes begon SVO/VVLK redelijk aan de wedstrijd. In de 5e minuut werd Siem Hoogma als sluitstuk van een prima aanval aan de rechterkant van het veld vrijgespeeld. Hij zocht met een lage voorzet een voet van een medespeler maar de Ewijk verdediging wist tijdig het gevaar te beteugelen. Een minuut of 7 later kreeg Niels Janssen vanuit een corner een vrije kopkans maar mogelijk geschrokken van de aan hem geboden ruimte ging zijn kopbal ruim over het doel van Ewijk. Het was in de eerste fase van de wedstrijd niet zo dat Ewijk niet in het spel voorkwam maar de ploeg getraind door oud SVO-trainer Bas Hendriks kon haar aandeel niet laten vergezellen door mogelijkheden of kansen. De thuisploeg kreeg die kansen wel en in de 19e minuut moest de keeper van Ewijk handelend optreden toen Stan Keukens kansrijk voor hem opdook. Dat deed hij overigens bekwaam waardoor de inzet van Stan geen doel troef. Op het half uur spelen kreeg de thuisploeg een domper te verwerken toen Niels Janssen geblesseerd het veld moest verlaten. De blessure al vroeg in de wedstrijd opgelopen was van dien aard dat hij de strijd voor deze middag moest staken. Hij werd vervangen door Joris Tax. In de 39e minuut kreeg SVO/VVLK de grootste kans tot dan toe. Een inzet van Siem Hoogma was al rijp voor een doelpunt maar dat schot werd gered, de reboundkans voor Joris Weeren was zowaar nog groter maar ook hij vond de voet van de prima Ewijk goalie. Een minuut later meldde ook Ewijk zich voor de eerste grote kans. Vanaf een meter of 10 werd keeper Frank Klomberg getest maar hij wist bekwaam te redden. Zijn heldenstatus nam voor rust nog grotere vormen aan toen hij in de blessuretijd van het eerste bedrijf ook nog eens een onterecht gegeven penalty wist te stoppen. Het had er alle schijn van dat Joris Tax een met een prima sliding op de bal de Ewijk aanvaller van een grote kans weerhield maar scheidsrechter van Tintelen oordeelde anders en legde de bal op de stip. De matig ingeschoten pingel werd knap gepakt door de aan het eind van dit seizoen afscheidnemende keeper. Zodoende kon een matige eerste helft van de thuisploeg toch nog met de brilstand afgesloten worden.

En toch zal deze gemiste strafschop vlak voor rust de Ewijkse ploeg gesterkt hebben in het gevoel dat er op deze middag wat te halen viel op de Kempkes. De Oranjehemden lieten ook in de 2e helft de polderformatie nadrukkelijk de bal maar daar wist de thuisploeg zich maar amper raad mee. Doordat de laatste linie van SVO/VVLK vrij hoog stond werd er bij Ooijs/Leuths balverlies snel diepgang gezocht door Ewijk. En dat bracht de ploeg in de 50e minuut succes. De bal werd in de loop meegegeven aan een Ewijk aanvaller Cas Thomassen die vanaf links keeper Frank Klomberg met een bekeken schuiver kansloos liet (0-1).   Daarmee werd de opdracht voor de stroef- en moeizaam spelende thuisploeg alleen maar moeilijker en na de 0-2 in de 57e minuut zelfs schier onmogelijk. De bal viel stil in het 16 meter gebied en kon niet geruimd worden. Joep Boerakker wist uit de draai de bal wel te vinden en schoot de 0-2 tegen de touwen. Trainer Martin de Winkel besloot in te grijpen en voerde 3 gelijktijdige wissels door. Daan Bank, Ivo Pott en Jelmer Claassen verlieten het veld, Kai Mulder, Thijmen Bakker en Mick van Ophuizen werden gebracht. Daarmee werden er uiteraard risico’s genomen maar gelet op de stand was dat ook niet meer dan logisch. Het bracht echter niet of nauwelijks het gewenste effect en waar SVO/VVLK maar geen grip kreeg op de wedstrijd, kreeg Ewijk in de omschakeling steeds meer mogelijkheden. Een 0-3 was dan ook logischer dan een aansluitingstreffer van de thuisploeg. In de 80e minuut viel het doek voor SVO/VVLK definitief toen Jesse Bredewout al koppend voor de beslissing zorgde (0-3).  Niet veel later werd de gevoelige oorveeg voor SVO/VVLK nog wat pijnlijker toen Ewijk zelfs de 0-4 op het bord bracht. Deze keer was het Jelle Hock die de Ewijkse ploeg in euforie bracht. In de slotminuut wist Thijmen Bakker de stand iets dragelijker te maken door de voorzet van Joris Weeren binnen te knikken maar ofschoon een ieder de jonge Leuthse aanvaller een doelpunt gunt, gaf de treffer uiteraard weinig reden tot vreugde. Scheidsrechter van Tintelen had klaarblijkelijk nog  behoorlijk wat aan blessuretijd gevonden waardoor de marteling nog even doorliep maar rond 5 voor half 5 floot hij de Polder offday ten einde.

Tja… “one of those days” zeggen ze dan… In de eerste helft was het spel al stroperig en moeizaam maar over het geheel genomen had de thuisploeg toen nog een aantal goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Dat gebeurde echter niet en mocht het door de gemiste strafschop nog van geluk spreken dat het met 0-0 de rust in ging. Niet zelden in dit seizoen wist de polderformatie in de 2e helft alsnog het verschil te maken maar dat zat er op deze zondag totaal niet in. Ewijk heeft, met alle respect, geen wonderploeg maar wist wel veel duels te winnen en voelde aan dat de thuisploeg niet in goede vorm stak en profiteerde daar optimaal van. De overwinning was dan ook terecht te noemen en voor SVO/VVLK kon het contrast met de 6 dagen eerder gewonnen derby haast niet groter zijn.

Zonde maar ook dit soort wedstrijden zitten er ook tussen. Er zullen weinig mensen rekening hebben gehouden met zo’n gevoelige nederlaag tegen Ewijk. En positief bezien mag de polderploeg dat zich als een compliment aanrekenen. De ploeg heeft een uitstekende reeks achter zich liggen waarin de basis gelegd werd voor waar SVO/VVLK nu staat. Dan lijken een overwinningen bijna standaard te worden maar gisteren is maar weer gebleken dat het zeker niet vanzelf komt. En al helemaal niet in een klasse waarin alle ploegen nog iets hebben om voor te strijden.  Door de resultaten op de andere velden dit weekend is het 3 wedstrijden voor het einde nu al zeker dat de manschappen van trainer Martin de Winkel minimaal 2e gaan worden, hetgeen een gunstiger perspectief geeft voor een eventuele nacompetitie. De kansen op een kampioenschap zijn gisteren danig geslonken maar evengoed nog steeds niet helemaal aan de horizon verdwenen. En ondanks de domper van gisteren moet toch vooral de trots overheersen. Want hoezeer de nederlaag van gisteren onverwacht kwam, zal er bij aanvang van de competitie toch ook niemand rekening hebben gehouden met zo’n uitstekend seizoen.

Zondag wacht de volgende wedstrijd. Dan gaat de reis naar Winssen alwaar we Roda’28 treffen. De Winssenaren wisten in een waar doelpuntenfestival af te rekenen met SV Heumen (3-4) en deden daarmee goede zaken in de strijd tegen de nacompetitie om degradatie.

SCOREVERLOOP:

50e minuut         0-1         Cas Thomassen

57e minuut         0-2         Joep Boerakker

80e minuut         0-3         Jesse Bredewout

82e minuut         0-4         Jelle Hock

90e minuut         1-4         Thijmen Bakker

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Jelmer Claassen (65e Kai Mulder), Mees Bouwmeister, Niels Janssen (29e Joris Tax), Daan Bank (65e Mick van Ophuizen), Koen Keukens (78e Jasper Scholten), Jurgen Vink, Ivo Pott (65e Thijmen Bakker), Siem Hoogma, Joris Weeren, Stan Keukens.

Tekst: Bart Willems.        Foto’s: Dick Braam sr.