Skip links

VERDIENDE DERBYWINST SVO (1-0)

OOIJ Zondag 3 November 2019: Eufemistisch gesteld zijn de polderderby’s de wedstrijden van het seizoen. Wellicht is dat iets te veel lading voor de clash tussen beide kerkdorpen. Evengoed zijn en blijven de wedstrijden SVO-VVLK en vice versa voor beide clubs, ongeacht de stand op de ranglijst de potjes die je niet wilt verliezen. Afgelopen zondag werd de eerste van deze tweeluik afgewerkt op ons mooie sportpark De Kempkes. Met 2 ploegen die de competitie beiden meer dan prima zijn begonnen en waar onze buurtjes uit Leuth zelfs als koploper naar de Ooij kwamen, gaf dat extra cachet aan dit toch al bijzondere duel.

En de hoge posities van beide clubs maakte dat veel Ooijse en Leuthse supporters zich lieten verleiden tot een bezoekje aan de Kempkes. Het is vrij lastig om in te schatten hoeveel mensen er uiteindelijk zich rondom ons hoofdveld hadden geschaard maar de schattingen gingen richting de 400 toeschouwers. Daarmee zal het de boeken in gaan als drukst bezochte derby op de Kempkes ooit. En ondanks dat de weersvoorspellingen ons andermaal niet gunstig gezind leken te zijn, waren de omstandigheden bij aanvang van de wedstrijd perfect te noemen voor begin November.

Trainer Martin de Winkel moest voor deze editie van de polderclash een 2-tal wijzigingen aanbrengen t.o.v. de gebruikelijke basis 11 van de laatste weken. Routinier Roy Coopmann moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan vanwege rugklachten. Ook vleugelflitser Mustafa Gungor was niet fit genoeg om vanaf het begin te starten maar was eventueel wel beschikbaar voor een invalbeurt. Roy werd vervangen door Levi Verriet die voldoende hersteld was van zijn knie kwetsuur. Hij vormde samen met Joris Tax, die op zijn beurt Levi weer verving in de wedstrijd tegen SV Heumen, het verdedigende blok. De rappe Maikel v.d. Bergh mocht zich als vervanger van Mustafa opmaken voor zijn eerste basisplaats van dit seizoen.

In de openingsfase van de wedstrijd leek VVLK iets beter uit de startblokken te komen. In de 7e minuut leverde dat de eerste kans van de wedstrijd op maar de Leuthse inzet verdween aan de voor SVO goede kant van de paal over de achterlijn. Toen de thuisploeg over de eerste zenuwen heen was, greep het langzamerhand het initiatief in de wedstrijd. In de 14e minuut schoot Guido Bex de bal richting VVLK-goalie Tom Janssen maar hij hoefde niet reddend in actie te komen. De eerste echt goede Ooijse mogelijkheid betekende in de 17e minuut ook direct de openingstreffer. Met een bekeken steekpass wist middenvelder Ivo Pott Maikel v.d. Bergh vrij voor het Leuthse doel te spelen. Keeper Janssen kreeg nog enkele vingerkootjes tegen het leer aan maar niet voldoende om de bal uit het doel te keren (1-0). SVO bleef ook in het vervolg van de 1e helft de bovenliggende partij en meest dreigend voor het vijandelijke doel. Het reeg de kansen niet aaneen maar had met wat meer vernuft een groter verschil op het bord kunnen bewerkstelligen. De gasten uit Leuth lieten zich niet geheel onbetuigd in aanvallend opzicht maar de gedegen Ooijse verdediging wist vaak in een vroeg stadium aanvallend gevaar van VVLK te bezweren. De 1-0 ruststand in een verder wat vlak verlopen 1e helft was overeenkomstig met het spelbeeld.

In de 2e helft veranderde er aanvankelijk niet zoveel aan de verhoudingen. De laatste linie van SVO had goed zicht op de aanvallende intenties van VVLK en bleef relatief eenvoudig op de been. SVO probeerde met beleid op zoek te gaan naar uitbreiding van de nog altijd mager- en fragiel zijnde voorsprong.  Als de ploeg van Martin de Winkel al serieus in de problemen kwam, kwam dat vaak door eigen handelen. Zo besloot Timo Philipsen in de 57e minuut een bal die eenvoudig op te pakken leek door keeper Frank Klomberg toch nog een extra zetje te geven. Laatstgenoemde voelde zich genoodzaakt om de bal in zijn handen te nemen en liet scheidsrechter Hannink geen andere keuze om te fluiten voor een terugspeelbal. De toegekende vrije trap een meter of 8 van het Ooijse doel werd prima ingeschoten maar al koppend op dito wijze uit de doelmond gekopt door Timo die op deze wijze zijn slippertje zelf weer corrigeerde.  8 minuten later was er andermaal een Ooijse interventie voor nodig om Leuths gevaar te stichten. Vanuit een verdedigende situatie in het strafschopgebied werd de bal door Levi Verriet pardoes hard op de eigen Ooijse doellat geschoten. Omdat de laatste linie van VVLK in de zoektocht naar de gelijkmaker steeds meer opkroop richting de middenlijn, ontstond er veel ruimte voor de Ooijse aanvallers om vanuit de omschakeling mogelijkheden te creëren.  In de 73e minuut leek de ingevallen Daan Lamers alleen op keeper Janssen af te kunnen gaan. Op het laatste moment werd zijn inzet nog half gekraakt en ging de bal een centimeter of 10 over het doel heen. VVLK drong aan maar de Ooijse verdediging pareerde uitstekend. Daarentegen bleef SVO de gevaarlijkste mogelijkheden krijgen. In de 76e minuut ging een inzet van Maikel v.d. Bergh net voorlangs het Leuthse doel. In de 81e minuut kreeg SVO de ideale mogelijkheid om de wedstrijd in het slop te schieten. Een overtreding in de 16 werd door scheidsrechter Hannink als zodanig terecht als strafrechtelijk beoordeeld, echter ging hij daarbij voorbij aan een overtreding die Maikel v.d. Bergh net daarvoor op een Leuthse verdediger beging. Daar had voor gefloten moeten worden en dan was het penalty moment niet ontstaan. Evengoed mocht uitblinker Joris Weeren vanaf 11 meter aanleggen voor de vroegtijdige beslissing. Keeper Janssen toonde zijn klasse door de niet eens zo slecht ingeschoten pingel via de paal buiten zijn doel te houden.  Hierdoor mocht zijn ploeg hoop blijven koesteren op een resultaat. En dat puntje had er ook nog kunnen komen maar tot opluchting van alles en iedereen met een wit groen hart viel een koppende Leuthse inzet een paar minuten voor het laatste eindsignaal op de lat. Scheidsrechter Hannink dreef menig SVO-supporter op het inmiddels druilerig geworden sportpark de Kempkes tot wanhoop door 8 minuten blessuretijd toe te voegen aan de reguliere speeltijd. De opluchting was dan ook groot toen hij iets voor half 5 voor het laatst op zijn fluit blies.

De derby’s zijn doorgaans niet de beste wedstrijden. Dat was ook zeker voor deze wedstrijd van toepassing. Waar de 1e helft wat vlakjes was, werd het in de 2e helft allemaal wat gepassioneerder. Voetballend was het over het algemeen niet denderend en waar beide ploegen in de eerste wedstrijden van de competitie hebben laten zien dat ze het doel makkelijk weten te vinden, was het aantal grote kansen niet overvloedig op deze zondagmiddag. Maar over het geheel genomen is de Ooijse overwinning terecht te noemen. De verschillen in het veld waren ogenschijnlijk niet bijster groot maar de statistieken spreken in Ooijs voordeel. Zo kreeg het de meeste mogelijkheden, had het zeker in de 1e helft het beste van het spel en gaf de verdediging eigenlijk weinig kansen weg. Een vroegtijdige beslissing heeft er een aantal keer ingezeten en dat had het Ooijse gemoed ongetwijfeld goed gedaan.  Aan de andere kant had een Leuthse treffer ook zomaar kunnen vallen maar dat leed bleef SVO bespaard waardoor het toch de terechte 3-punter bij kon schrijven.

En dus konden de Ooijse supporters goed gemutst de kantine in om de overwinning te bezegelen met een mooi feestje. Maar ook onze gasten uit Leuth bleven zoals doen gebruikelijk nog lekker lang hangen. En dat is wat de polderderby zo mooi maakt. Zodra de strijd is gestreden kan er gewoon weer gezamenlijk gefeest worden. En daarom kijken we nu alweer reikhalzend uit naar deel 2 van de polderclash. Die is op 22 maart 2020, dan op sportpark de Duffelt in Leuth.

Aankomend weekend reist SVO af naar Afferden voor de uitwedstrijd tegen Victoria’25. Andermaal een pittige tegenstander. Bij een Ooijse overwinning aldaar mag er nog gehoopt worden op de periodetitel. Dan zal Niftrik echter punten moeten laten liggen in de uitwedstrijd tegen Avios/DBV en zal ook VVLK nog een steekje moeten laten vallen in de komende 2 weken.

SCOREVERLOOP

17e minuut         1-0          Maikel v.d. Bergh

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Jelmer Claassen, Levi Verriet, Joris Tax, Timo Philipsen, Joris Weeren, Kadeem Schel, Ivo Pott (64e Daan Lamers), Maikel v.d. Bergh (81e Mustafa Gungor), Niels Janssen, Guido Bex

Tekst: Bart Willems.

Reageer