Skip links

SVO WINT VAN DVSG EN GAAT ALLEEN AAN KOP!

GROESBEEK Zondag 10 oktober 2021: Vanmiddag trok SVO naar sportpark de Horst voor de 1e gemeentelijke derby van het seizoen. Op het zonnige en drukke Groesbeekse sportcomplex stond de wedstrijd tegen DVSG op het programma.

SVO moest het nog immer stellen zonder de geblesseerde Guido Bex en Levi Verriet. Naar aanleiding van de rode kaart opgelopen in de wedstrijd tegen Batavia bleef ook Joris Weeren in zijn presentatiepak.

Beide Berg en Dalse verenigingen zijn prima begonnen aan de competitie. Met 6 uit 2 deelde de 2 ploegen voorafgaand aan deze wedstrijd de koppositie waarbij de Ooijse equipe het lichte voordeel had van 1 doelpunt meer gescoord.  Het lijkt aannemelijk dat beide ploegen dit jaar mee gaan strijden voor de bovenste plaatsen, dus ofschoon het seizoen nog pril, hing er toch al een voorzichtig predicaat “topper” aan deze wedstrijd.

Op het wat hobbelige veld begon SVO uitstekend aan de wedstrijd. Het combineerde er vrolijk op los bracht op die wijze de voorwaartsen regelmatig in positie. In de 5e minuut kwam Daan Lamers net te kort op de voorzet van Rik Dollevoet. Het was diezelfde Rik Dollevoet die de corner daaruit voortkomend over het DVSG-doel heen kopte. SVO kreeg in de eerste fase toch al een batterij aan corners te nemen. Uit zo’n corner ontstond in de 8e minuut dan ook de 1e SVO-treffer. De bal werd in eerste instantie uitverdedigd door de DVSG-verdediging maar ze kregen het leer niet echt goed weg. De bal kwam voor de voeten van Rik Dollevoet en hij wist met een knappe schuiver vanaf de 16 de rechterhoek te vinden (0-1). In de 12e minuut leek SVO de score zelfs te verdubbelen, ware het niet dat Daan Lamers uiterst dubieus afgevlagd werd voor buitenspel. Zijn tikkie breed op Siem Hoogma werd door laatstgenoemde simpel binnengelopen maar scheidsrechter Angenent ging mee met de beslissing van de grensrechter en keurde het doelpunt af. SVO bleef nadrukkelijk de lakens uitdelen op de Horst en had in die fase meer afstand moeten nemen van de Groesbekers. De thuisploeg noteerde in de 23e minuut haar eerste aanvallende activiteit. Het schotje zeilde ruim voorbij het doel van keeper Frank Klomberg. In de 27e minuut kreeg SVO wederom een prima mogelijkheid. De voorzet van Daan Lamers werd door aanvoerder Kadeem Schel net over het doel gekopt.  Toch werd de Ooijse dominantie richting de rust langzaam maar zeker minder. DVSG zal zich in die fase gelukkig geprezen hebben met de geringe achterstand, maar kroop mede daardoor wel steeds meer uit haar schulp. Het begon zich aanvallend meer te roeren met kleine mogelijkheden maar kreeg in de 38e minuut de eerste serieuze kans. Een schot vanaf een meter of 18 ging net langs het doel van Frank Klomberg al had laatstgenoemde er prima zicht op en hoefde daarom niet reddend in actie te komen. Een minuut later kreeg de thuisploeg een wellicht nog grotere kans. Zeldzaam weifelend Ooijs optreden in de verdediging stelde DVSG in staat het Ooijse doel te bestoken. Ook deze keer ging de inzet naast. Vlak voor de thee hielp Siem Hoogma zijn verdediging door de bal uit de doelmond te koppen en niet veel later voorkwam Mees Bouwmeister met een knappe sliding de volgende DVSG-kans. Het heer en meesterschap van de 1e 30-35 minuten was in de laatste fase van de 1e helft behoorlijk weggevaagd.

En daarmee werd eigenlijk ook het beeld van de 2e helft aangekondigd. DVSG wilde de lijn van de laatste 10 minuten voor rust nadrukkelijk voortzetten. SVO had het steeds moeilijker om de vrije man te vinden en de precisie uit het 1e half uur verdween ook uit het Ooijse spel. Dat bracht de wedstrijd veel meer in evenwicht. De thuisploeg trachtte met opportuun spel de voorwaartsen aan het werk te zetten. De Ooijse verdediging stond over het algemeen weer erg sterk en liet grote Groesbeekse kansen in eerste instantie niet toe. In de 55e minuut kreeg de thuisploeg de helpende hand toegereikt van de scheidsrechter. Waar SVO in de eerste helft nog wel eens dubieus werd teruggefloten voor buitenspel werd het vlagsignaal van Bram Koks door scheidsrechter Angenent compleet genegeerd. Daarmee stelde hij DVSG-aanvaller Guus Ebbers in staat om de 1-1 aan te tekenen. In de fase die daarna volgde had SVO het moeilijk en had de thuisploeg voor het eerst een periode waarin ze de bovenliggende partij dreigde te worden. Met wat kunst en vliegwerk werd deze fase schadevrij overleefd en vanaf de 65e minuut begon SVO zich aanvallend weer meer te roeren. In de 66e minuut leek Kadeem Schel aan de aandacht van de Groesbeekse verdediging te kunnen ontsnappen maar hij kwam net iets te kort om de doelman te passeren. Een soort gelijke situatie deed zich 3 minuten later ook voor bij een kans van Siem Hoogma. Ook hij kwam net iets te kort om zijn ontsnapping ook tot doelpunt te promoveren. In de 73e minuut nam SVO weer de leiding. Met een bekeken vrije trap legde Niels Janssen de bal keurig bij de 2e paal. Het was Daan Lamers die het leer al glijdend het laatste zetje gaf (1-2). Het had amper 2 minuten later alweer gelijk kunnen staan als de afgeslagen corner niet zo druistig was ingeschoten door de Groesbekers. De thuisploeg ging in de slotfase nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daar ook kansen voor. In de 79e minuut viel een lange bal vanuit het achterveld pardoes op de voet van een DVSG-aanvaller. Hij schrok waarschijnlijk net zo van deze mogelijkheid want zijn inzet ging hoog over het Ooijse doel. Door de drang naar voren van de thuisploeg kreeg SVO in de omschakeling een aantal momenten waarmee het duel in het slot geschoten had kunnen worden. Zo kreeg Daan Lamers in de 88e minuut de bal weliswaar voorbij de keeper maar niet bij een medespeler waardoor deze mogelijkheid uiteindelijk geen kans werd. Ver in blessuretijd had de thuisploeg alsnog de gelijkmaker op de schoen. De bal werd echter hopeloos en gelukkig voor SVO overschoten. Niet veel later floot scheidsrechter Angenent, die de kaarten deze middag op zak hield voor het laatst in deze spannende maar sportief verlopen derby.

SVO begon erg sterk aan deze wedstrijd en liet de 1e 30 minuten wellicht het beste spel van het nog prille seizoen zien. Vlot combinerend creëerde het zichzelf behoorlijk wat kansen. De oogst bleef echter schraal met 1 doelpunt. Het had in die fase beter zaken moeten doen en omdat dat uitbleef, hervond DVSG de moed om ook aanvallende ten strijde te gaan. In de 2e helft was het duel dan ook veel meer in evenwicht en had het kwartje ook de andere kant op kunnen vallen. Met een beter SVO in de 1e helft en 2 aan elkaar gewaagde teams in de 2e helft was de Ooijse overwinning evengoed wel de juiste afspiegeling van de verhoudingen al had een gelijkspel ook geen Kamervragen opgeleverd.

Al met al ligt SVO dus prima op koers. Met 3 overwinningen in evenveel duels staat het nu als enige ploeg zonder puntverlies bovenaan. Met zware uitwedstrijden tegen Heumen en DVSG winnend afgesloten, heeft de Ooijse equipe bovendien prima aan het zelfvertrouwen kunnen werken.  Komend weekend geen competitiewedstrijd voor de mannen van Martin de Winkel. Op zondag 24 oktober wordt de competitie vervolgt met de thuiswedstrijd tegen WVW. Met 7 punten uit 3 wedstrijden nu de meest naaste achtervolger.

SCOREVERLOOP
8e minuut            0-1          Rik Dollevoet

55e minuut         1-1          Guus Ebbers

73e minuut         1-2         Daan Lamers

OPSTELLING

Frank Klomberg, Jelmer Claassen, Mees Bouwmeister, Joris Tax, Rik Dollevoet, Jurgen Vink. Ivo Pott (77e Mustapha el Kandoussi), Niels Janssen, Kadeem Schel (77e Jasper Scholten), Daan Lamers, Siem Hoogma.

Tekst: Bart Willems. Foto’s: Willy Janssen.