Skip links

SVO WINT TOPPER TEGEN VVLK (0-2)

LEUTH Donderdag 17 Maart 2022: Daar waar er zondag nog een streep ging door de polderderby door Corona perikelen bij VVLK, werd gisteren alsnog deze spraakmakende burentwist gespeeld. Plaats van handeling voor de 1 na laatste derby in het onafhankelijke bestaan van beide verenigingen was sportpark de Duffelt in Leuth.

Beide verenigingen doen het vooralsnog geweldig in de competitie. De Ooijse equipe wist tot op de derby al haar wedstrijden te winnen, VVLK liet in het begin van de competitie zich 2 keer een gelijkspel overkomen maar is de laatste maanden ook alleen maar aan de winnende hand. Verschil op de ranglijst bedroeg voor deze clash 4 punten. Het gat naar de andere achtervolgers lijkt inmiddels onoverbrugbaar. Het is dan ook aannemelijk dat het kampioenschap een strijd wordt dus beide polderverenigingen. Saillant detail is dat beide clubs aan de vooravond staan van een algehele samenwerking, dienend als voorportaal van een fusie met ingang van seizoen 2023/2024. Ondanks deze verstrengelingen is het beide verenigingen de eer te na om er een gezapig onderonsje van het te maken. Zeker nu beide ploegen elkaar volop bestrijden in de top van de 5e klasse.

Trainer Martin de Winkel had de beschikking over een nagenoeg fitte ploeg. Alleen de al enige tijd geblesseerde Guido Bex ontbrak nog, al is ook hij steeds vaker op het veld te vinden. Op de Duffelt draaide hij wel de warming up mee. Levi Verriet is al wat verder in zijn herstel en nam plaats op de bank.

We zullen nooit weten in hoeverre het afgelopen zondag nog drukker zou zijn geweest maar het aantal aanwezige supporters vanuit beide polderdorpen was op deze frisse donderdagavond indrukwekkend. Een paar honderd supporters verkozen deze wedstrijd boven het Europese voetbal geweld op TV. Vooral vanuit Ooij was de belangstelling groot. Namens team, begeleiding en bestuur allen zeer hartelijk dank voor deze grote steun!!

Dan naar de wedstrijd. SVO begon zoals het eigenlijk elke wedstrijd begint. De Ooijse equipe probeerde snel het initiatief te grijpen. Het had in de openingsfase veelvuldig de bal maar wist daarmee aanvankelijk weinig gevaar te stichten. In de 10e minuut werd een fraaie VVLK-treffer, overigens volkomen terecht, vanwege buitenspel afgekeurd. De VVLK-aanvaller wist het leer op prima wijze het lege SVO doel in te lobben maar deed dit vanuit offside positie. Gaandeweg de eerste helft kreeg SVO steeds meer het initiatief en begon zich ook wat mogelijkheden en kansen creëren. Het 1e SVO kansje was in de 13e minuut voor Jurgen Vink. Zijn schot ging echter ruim over het Leuthse doel. Zijn inzet een minuut later was een stuk gevaarlijker maar werd door de prima VVLK-goalie gered. Een eventuele treffer was waarschijnlijk vanwege buitenspel geannuleerd. In de 17e minuut had de VVLK-keeper in eerste instantie andermaal een antwoord op een SVO inzet. De kopbal van Siem Hoogma wist hij nog knap uit zijn doel te houden maar hij gunde daarmee wel een rebound aan Joris Weeren. Van een meter of 5 had laatstgenoemde weinig moeite om de 0-1 op het bord te brengen. De verdiende Ooijse voorsprong bracht SVO nog beter in de wedstrijd en het overwicht werd almaar groter. De kansen daarmee ook maar kansrijke Ooijse inzetten vonden telkens de handen of voeten van de uitblinkende VVLK-goalie. Aanvoerder Kadeem Schel leek in de 26e minuut de 0-2 op de voeten te hebben na prima voorbereidend werk van Daan Lamers maar ook hij slaagde er niet in om het leer langs de VVLK-goalie te krijgen. Aan de andere kant had keeper Frank Klomberg veel minder te doen maar greep hij wel adequaat in toen een bal tussen hem en de verdedigingslinie van SVO viel en een grote kans dreigde voor VVLK. In de 43e minuut speelde SVO de mooiste aanval in de 1e helft. Over meerdere schijven werd de bal door de Leuthse verdediging heen gespeeld. Eindstation was Jurgen Vink maar hij stuitte andermaal op de doelverdediger. Nadat Siem Hoogma in de laatste minuut van de 1e helft nog in kansrijke positie naast het Leuthse doel schoot, zochten beide ploegen met een 0-1 tussenstand de kleedkamers op.

In de 2e helft veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. SVO bleef de lakens uitdelen en VVLK probeerde vooral vanuit de omschakeling succes te zoeken. In de 51e minuut werd keeper Frank Klomberg vanaf de middenlijn onder vuur genomen. Hij wist met een katachtige redding de bal buiten zijn doel te houden. In de 53e minuut slalomde Daan Lamers behendig langs een aantal Leuthse spelers  maar ook nu was de VVLK doelman ‘the last man standing’.  In de fase die volgde ging SVO nadrukkelijk op zoek naar een ruimere voorsprong. Het kreeg daar ook de mogelijkheden voor maar ontbrak het aan geluk of finesse in de eindfases van kansrijke aanvallen. VVLK,  dat tot op dat moment eigenlijk nog geen uitgespeelde kans gehad, kreeg in de 61e minuut die ene grote mogelijkheid die altijd wel ontstaat. Van dichtbij werd de bal op keeper Frank Klomberg geschoten, de rebound werd geruimd door de Ooijse defensie. Deze kans van VVLK was het startsein voor de ploeg van trainer Niek Nelissen om het allemaal wat opportunistischer op te pakken. De lange bal werd steeds nadrukkelijker onderdeel van het Leuthse spel en dat maakte dat SVO wat minder de controle kon voeren. VVLK dreigde meer maar wist hieruit evengoed weinig tot geen echte mogelijkheden te creëren. De Ooijse defensie staat al maanden als een huis en gaf ook nu geen krimp. Aan de andere kant bleef SVO mogelijkheden krijgen om de fragiele voorsprong verder uit te bouwen. Zo ging een inzet van Siem Hoogma in de 71e minuut maar rakelings over het doel heen, vond het voorbereidende werk van Daan Lamers in de 74e minuut geen Ooijse voet in de Leuthse doelmond en trof diezelfde Daan Lamers in de 76e minuut geen doel toen hij zijn kruislingse inzet op de voet van de VVLK goalie zag belanden. In de 86e minuut kreeg SVO dan eindelijk loon naar werken. Een perfecte voorzet van Siem Hoogma werd door Daan Lamers tegen de touwen aan gekopt. De Ooijse opluchting was voelbaar op sportpark de Duffelt. Het spelbeeld kreeg betere uiting op het scorebord en met deze 0-2 had het er alle schijn van dat SVO de vis op het droge had. SVO speelde daarna gecontroleerd de speeltijd vol en het laatste beetje Leuths moraal ebde snel weg. Aanvoerder Kadeem Schel kreeg nog een mogelijkheid op de 0-3 maar hij zag zijn schot naast het VVLK doel gaan. Niet veel later besloot scheidsrechter Nijenhuis voor het laatst te fluiten.

Al met al een dik verdiende Ooijse overwinning. Door zelf niet meer afstand te nemen, hield het de thuisploeg (te) lang in leven. De grote Leuthse kans in de 61e minuut had de deksel op de neus kunnen betekenen. Het had geen recht gedaan aan de verhoudingen in het veld maar daar had bij VVLK niemand om gemaald. Gelukkig bleef dat de ploeg van Martin de Winkel bespaard en boekte het de 12e overwinning in evenzoveel competitiewedstrijden. Door deze fraaie derby winst, zag het de voorsprong op VVLK oplopen naar 7 punten. Het gat naar nummer 3 is inmiddels al 13 punten al zou DVSG op 11 punten kunnen komen als het erin slaagt de 2 inhaalduels te winnen. Al met al heeft de Ooijse equipe dus een reuze stap weten te zetten richting het vurig gewenste kampioenschap.

A.s. zondag wacht alweer de volgende halte. Dan spelen we andermaal een (gemeentelijke)derby als DVSG op bezoek komt. Een lastige tegenstander, bleek eerder in het seizoen al in de uitwedstrijd. Dus heel veel tijd om na te genieten van de overwinning op VVLK heeft SVO 1 niet.

SCOREVERLOOP:

17e minuut         0-1          Joris Weeren

86e minuut         0-2          Daan Lamers

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Joris Tax, Mees Bouwmeister, Niels Janssen, Jelmer Claassen, Jurgen Vink, Ivo Pott, Kadeem Schel (87e Levi Verriet), Joris Weeren, Daan Lamers, Siem Hoogma.

Tekst Bart Willems.       Foto’s: Dick Braam sr.