Skip links

SVO WINT TOPPER EN GEEFT DE COMPETITIE WEER SPANNING

OOIJ Zondag 5 Februari 2023: Afgelopen zondag vond voor SVO/VVLK 1 de herstart van de competitie plaats. Tegenstander op de Kempkes voor deze eerste competitiewedstrijd na de winterstop was vv Krayenhoff. En daarmee stond er gelijk dus een kraker op het programma. De Nijmegenaren konden tot op deze zondagmiddag zich nog beroepen op de ongeslagen status. Daar kwam op het drukbezochte sportpark de Kempkes dus een einde aan (2-1).

De ploeg van trainer Martin de Winkel was zeker niet geheel zonder ongemak. Ivo Pott is nog altijd revaliderend van zijn knieblessure maar maakt inmiddels alweer behoorlijk wat training uurtjes. De verwachting is dat hij begin maart weer voldoende hersteld is voor het spelen van wedstrijden. Ook Jelmer Claassen ontbrak. Hij is nog herstellende van de blessure die hij opliep in de oefenwedstrijd tegen Batavia. Daar kwam bij dat Koen Keukens ontbrak vanwege wintersport. Joris Tax zat wel bij de wedstrijdselectie maar bij hem was duidelijk dat hij maximaal een half uur zou kunnen spelen. E.e.a. maakte dat Martin met name in zijn achterhoede moest sleutelen. Dat resulteerde voor Niels Janssen in een voor hem vreemde rechtsback positie. Bovendien was er een basisplaats voor de JO19-1 speler Kai Mulder. De jonge Leuthse middenvelder traint al volledig bij de eerste selectie en kwam gedurende de oefenwedstrijden al nadrukkelijk in plannen van trainer Martin de Winkel voor hetgeen hem nu dus op een debuut in de basis kwam te staan.

De wedstrijd op het kunstgras van de Kempkes werd voorafgegaan met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Sjef Wieland. De oud-voorzitter en erelid kwam afgelopen zaterdag te overlijden op 77-jarige leeftijd.

Al in het begin van de wedstrijd werd duidelijk dat het tempo hoog lag. Op het snelle kunstgras hadden de 2 technisch vaardige ploegen weinig moeite om elkaar te vinden. Toch kwam het initiatief in de wedstrijd al snel bij de thuisploeg te liggen. In de 6e minuut nam Daan Bank van een meter of 20 het Nijmeegse doel onder vuur en bezorgde daarmee de Krayenhoff goalie de nodige problemen. De prijsgegeven rebound kwam niet in de buurt van een Ooijs of Leuthse voet. In de 8e minuut leek Krayenhoff voor het eerst gevaarlijk te kunnen worden maar dat gevaar werd al in de kiem gesmoord door attent handelen van doelman Frank Klomberg. Hij wist de indraaiende voorzet op prima wijze te verwerken. In de 10e minuut kwam SVO/VVLK op voorsprong.  Kai Mulder slingerde de bal van rechts voor het doel maar leek redelijk eenvoudig verwerkt te kunnen worden door de Krayenhoff verdediging. Dat gebeurde echter niet en daardoor werd topschutter Joris Weeren bij de 2e paal in staat gesteld om van een meter of 10 het vijandelijke doel te bestoken. Hij zag zijn inzet via de binnenkant van de paal tegen het net aan vliegen (1-0). Amper 5 minuten later deed zich een soort gelijke situatie voor met dito uitkomst. Nu kwam de voorzet van Daan Lamers waarmee wederom Joris Weeren bij de 2e paal gevonden werd. Middels een vollerende inzet van een meter of 12 wist hij ook nu weer de Nijmeegse doelman te verschalken (2-0). En daarmee had de thuisploeg een droomstart te pakken. De Kraaien lieten het er uiteraard niet bij zitten en gingen op zoek naar mogelijkheden om weer dichter bij de Polderformatie te komen. Heel veel kansen leverde dat aanvankelijk niet op en verder dan een schot dat een metertje over het doel van keeper Frank Klomberg zeilde kwam de ploeg van trainer Angelo van Elk in het eerste half uur niet. Ook de thuisploeg grossierde in die fase van de wedstrijd niet in kansen. In de 31e minuut had Levi Verriet vanuit een corner een kopkans maar hij kwam net tekort om de bal de juiste richting mee te geven. 7 minuten later kwam Levi andermaal koppend in actie maar dat zal hij niet zo bedoeld hebben. In een poging het leer weg te koppen uit eigen 16 zag hij zijn inzet via de eigen doellat weer het veld inspringen.  De laatste fase van de 1e helft was enerverend. Krayenhoff kreeg in die fase verschillende vrije trappen rondom de 16 van de thuisploeg te nemen maar deze werden stuk voor stuk prima verwerkt door de andermaal sterk opererende Ooijs/Leuthse defensie. De zwart-witten wisten dan ook met een 2-0 voorsprong richting de thee te gaan

In de 2e helft ging de Kraaien nog wat nadrukkelijker op zoek naar de aansluitingstreffer en die werd in de 54e minuut dan ook gevonden. Het was Johnny Dobson die de bal vanaf een meter of 20 voorbij de kansloze Ooijse goalie Frank Klomberg schoot (2-1). Gesteund door dit nieuwe perspectief drongen de Nijmegenaren nog wat feller aan maar de Polderverdediging gaf geen krimp en wist veel potentieel gevaar al tijdig te beteugelen. In de 57e minuut nam Kai Mulder de bal van een meter of 20 op de pantoffel en hij zag zijn inzet een half metertje over gaan. Dat was gelijk zijn laatste actie alvorens hij vervangen werd door Jasper Scholten. In 63e minuut stond Joris Weeren andermaal bij de 2e paal klaar om het Krayenhoff doel te bestoken. Deze keer zocht hij de lange hoek maar gaf daarmee de bal te weinig richting waardoor zijn inzet vrij ruim naast ging. Op een minuut of 20 van het einde werd het 11-tal van Krayenhoff teruggebracht naar 10. Scheidsrechter Breunissen besloot een charge op de benen van Joris Weeren met rood te bestraffen. In deze overtal situatie kreeg SVO/VVLK tal van goede mogelijkheden om de wedstrijd in het slop te schieten. In de 77e minuut wist Stan Keukens zich te ontdoen van zijn directe tegenstander maar zag zijn inzet rakelings naast gaan. Een minuut later had Siem Hoogma de 3-1 op zijn schoen maar zag hij zijn inzet door de Krayenhoff doelman gered worden. In het vervolg van die aanval kreeg Stan Keukens ook nog een mogelijkheid maar zijn inzet rolde naast de verkeerde kant van de paal. De wedstrijd kende de hele middag al een wat onvriendelijk karakter en dat werd er in de laatste fase van de wedstrijd allemaal niet beter op. De gele kaarten vlogen als warme broodjes uit de borstzak van scheidsrechter Breunissen. In de 83e minuut ging een schoot van Joris Weeren een metertje of anderhalf naast het Krayenhoff doel. Omdat SVO/VVLK in die fase het vertikte om definitief afstand te nemen van de Kraaien, bleven de groen hemden in de wedstrijd en weigerde de Nijmegenaren zich al te verzoenen met een nederlaag. Toen in de 90e minuut na een opstootje nog eens 2 spelers (Daan Lamers en een speler van Krayenhoff) met rood alvast de kleedkamer op mochten zoeken, kon iedereen zich op gaan maken voor een hectische slotfase. In de 95e minuut hield alles en iedereen met een SVO/VVLK hart de adem in toen een kopbal van Mees Bouwmeister het eigen doel in leek te zeilen. Doelman Frank Klomberg was echter op tijd om dat drama te voorkomen. Diezelfde Frank Klomberg wist in de dying seconds van de wedstrijd met een katachtige redding een Krayenhoff aanvaller van de gelijkmaker af te houden en daarmee de Polderoverwinning veilig te stellen. Niet veel later konden de armen van de Ooijse en Leuthse supporters definitief de lucht in.

Pff…wat een wedstrijd. Vanaf de eerste balwentelingen stond er gelijk spanning op deze boeiende pot voetbal. Hoog tempo, hartstochtelijk meelevend publiek, veel strijd, regelmatig werd het randje van het toelaatbare opgezocht en niet zelden gingen de spelers daar overheen. SVO/VVLK werd gedragen door de droomstart en gaf de vroege voorsprong dus niet meer weg. Het had zich van een makkelijkere slotfase kunnen bedienen door na de eerste rode kaart verder afstand te nemen. Toen er vervolgens nog eens 2 spelers richting de douches werden gestuurd, werd het toch nog behoorlijk billen knijpen in de eeuwigdurende blessuretijd. Dat de punten toch gewoon in de Ooij bleven, mocht uiteindelijk verdiend genoemd worden. De thuisploeg had over het geheel genomen de betere kansen.

Met deze overwinning trakteerde SVO/VVLK de Kraaien op de eerste competitienederlaag van dit seizoen en ofschoon de Nijmegenaren nog steeds op Pole position liggen voor de titel in de 4e klasse, geeft de polder 3-punter de competitie weer wat meer kleur. De achterstand werd teruggebracht naar 1 punt waarbij Krayenhoff nog 1 wedstrijd tegoed heeft. Ook voor de strijd in de 2e periode deed de ploeg van Martin de Winkel prima zaken. Met 12 punten uit 4 duels gaat SVO/VVLK daarin fier aan de leiding. Doordat 1e achtervolger SC Millingen thuis verloor van Roda’28, werd het gat met de nummer 3 op de ranglijst vergroot naar 7 punten. Minstens zo belangrijk is de groei die de Ooijs/Leuthse combinatie heeft doorgemaakt in het 1e half jaar van de competitie. Waar de Zwart-witten eind September nog behoorlijk onder de indruk waren van het fysieke- en niet zelden intimiderende gedrag van de Schoonhorst bewoners, bond men nu zelf met de nodige branie de strijd aan.

Komende zondag vervolgen we de competitie met een uitwedstrijd tegen SV Heumen. Op sportpark de Toppenberg wordt om 14:00 uur afgetrapt.

SCOREVERLOOP:

10e minuut         1-0          Joris Weeren

15e minuut         2-0          Joris Weeren

54e minuut         2-1          Johnny Dobson

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Daan Bank, Mees Bouwmeister, Levi Verriet, Niels Janssen (52e Joris Tax), Kai Mulder (68e Jasper Scholten), Jurgen Vink, Siem Hoogma (78e Thijmen Bakker), Stan Keukens, Daan Lamers, Joris Weeren.

Tekst: Bart Willems.        Foto’s: Dick Braam sr.