Skip links

SVO WINT MET DE HAKKEN OVER DE SLOOT LAATSTE POLDERDERBY (1-0)

OOIJ Zondag 24 April 2022: Op een volgestroomd sportpark de Kempkes won SVO de laatste polderderby tussen SVO en VVLK. Vanzelf ging het allerminst maar door een late treffer in het tumultueus slot van de wedstrijd, bleef de Ooijse equipe ook na de 16e speelronde zonder puntverlies.

Trainer Martin de Winkel zag voor deze wedstrijd diverse spelers terug keren binnen zijn selectie. Mees Bouwmeister en Daan Lamers ontbraken de afgelopen weken in wisselende mate door blessures maar waren tijdig fit voor deze laatste polderkraker.  Beide heren startte direct in de basis 11. Ook Joris Weeren kwam terug binnen de lijnen nadat hij de wedstrijd tegen SCD’33 aan zich voorbij had moeten laten gaan.

Beide verenigingen werden massaal ondersteund op het zonnige sportpark de Kempkes. Naar schatting hadden ongeveer zo’n 450 a 500 supporters de weg naar de Kempkes weten te vinden. De eerste fase van de wedstrijd liet zich vooral typeren als aftastend. Bij met name de thuisploeg leek er ook wat zenuwen op de benen te staan. Bij winst op VVLK zou de titel nadrukkelijk binnen handbereik komen en dat liet zich merken in het spel van de Ooijse ploeg. Het vloeiende combinatie spel van weleer, kwam maar zelden uit de verf. Dat mocht ook als verdienste gelden voor VVLK. De ploeg van trainer Niek Nelissen zette op de juiste momenten druk op het aanvalsspel van SVO en dwong de Ooijse ploeg tot het maken van fouten of verkeerde keuzes. Evengoed had SVO veelal de bal en zocht het naar openingen. In de 12e minuut dacht het Ooijse publiek aan een penalty toen aanvoerder Kadeem Schel binnen de 16 behoorlijk aan zijn shirtje werd getrokken. Scheidsrechter Kousounis vond het echter te weinig voor een pingel. De eerste echte kans van de wedstrijd was ook voor de thuisploeg. Siem Hoogma en Kadeem Schel combineerde elkaar door de Leuthse verdediging heen waardoor Siem vrij baan kreeg richting de Leuthse doelman Niels Agelink. Laatstgenoemde wist de inzet van Siem knap te pareren. Het zou niet de laatste keer zijn dat de goalie reddend optrad voor zijn team. In de 16e minuut liet ook VVLK aanvallend van zich spreken al had het uiteindelijke rolletje van afstand te weinig kracht om keeper Frank Klomberg in verlegenheid te brengen. Gaandeweg de 1e helft werd het spel van de thuisploeg er niet beter op en VVLK had de organisatie prima op orde. Kansen of mogelijkheden bleven in deze fase dan ook uit. Het was VVLK dat zich in de 34e minuut weer voor een doelpoging meldde. Het vlammende schot werd op prima wijze uit de rechterbovenhoek geranseld door Frank. Daarmee werd een status quo periode doorbroken want vanaf dat moment begon SVO serieuzer werk te maken van de zoektocht naar een treffer. Een kopbal van Joris Weeren in de 40e minuut ging voorbij het Leuthse doel. In de 43e minuut gaf Jurgen Vink een prima voorzet op Kadeem Schel maar de aanvoerder kwam niet goed uit met zijn passen waardoor hij de bal te weinig richting mee kon geven. De beste SVO-kans was op het scheiden van de markt voor Joris Weeren. Hij nam de perfecte voorzet van Siem Hoogma met een volley uit de lucht maar vond in de korte hoek de Leuthse doelman.  Niet veel later floot leidsman Kousounis voor het laatst in deze vlakke 1e helft.

 

Net na de thee leek keeper Frank Klomberg zich te verkijken op een diepe bal. Het zal zijn grote teen zijn geweest die ervoor zorgde dat een gevaarlijke VVLK aanval in de kiem werd gesmoord. SVO speelde in het 2e bedrijf beter dan voor rust maar veel mogelijkheden strandde in de laatste fase. VVLK probeerde met name uit spelhervattingen gevaar te stichten en SVO mocht in de 60e minuut van geluk spreken dat een als voorzet bedoelde vrije trap op de 2e paal uiteenspatte. Niet veel later mocht Frank Klomberg zich opnieuw onderscheiden toen hij met een katachtige reactie een kopbal uit zijn doel hield. Gaandeweg de 2e helft liep het energielevel van VVLK terug en dat bracht het fittere SVO meer ruimte en kansen. Nadat Siem Hoogma eerst in de 70e minuut een kansrijke inzet geblokt zag worden, moest de Leuthse goalie een minuut later tot het uiterste gaan om een knie bal van Siem voor de doellijn te keren. Ook in de 74e minuut was de doelman andermaal een sta in de weg bij de dubbele kans van de thuisploeg. In eerste instantie wist hij reddend op te treden bij een inzet van Joris Weeren en ook op de nastoot van Siem Hoogma had hij een passend antwoord. In de 76e minuut werd het aantal Leuthse spelers teruggebracht naar 10 toen Zabi Ghiali na een forse overtreding op Daan Lamers zijn 2e gele kaart van de middag ontving. Het gaf het inmiddels ontstane Ooijse overwicht een extra boost. Joris Weeren was dicht bij de voorsprong maar vond al koppend in de 79e minuut wederom doelman Agelink. Hij was ook de ‘last man standing’ toen Daan Lamers hem in de 81e minuut van een meter of 13 onder vuur nam. SVO bleef de druk opvoeren maar zag veel pogingen stranden in de eindfase van de aanval of op de Leuthse doelman. Het leek er dan ook op dat VVLK de eerste ploeg zou worden die SVO dit seizoen van een overwinning af zou kunnen houden, maar diep in de blessuretijd kwam dan toch nog de verlossende treffer. De vrije trap vanaf van de middenlijn kwam vanuit een kopduel voor het hoofd van Mees Bouwmeister. Deze keer had de uit positie zijnde Leuthse doelman geen antwoord en kon Mees simpel met zijn hoofd de 1-0 tegen de touwen werken. Er volgde nog een paar hectische laatste minuten waarin het over het algemeen sportief verlopen duel toch nog een rood karakter kreeg. Het was inmiddels al bijna half 5 toen de scheidsrechter de laatste polderderby affloot.

Er viel wel wat te zeggen voor de Ooijse overwinning. Het telraam van kansen sloeg aan het eind van de wedstrijd uit in Ooijs voordeel. Ook had de ploeg aantoonbaar meer balbezit. Het spel van de equipe van Martin de Winkel was gisteren wel aanzienlijk minder dan we dit seizoen min of meer gewoon zijn geworden. De redenen daarvoor zijn evengoed legitiem. Een wedstrijd voor zoveel publiek die bij winst ook nog eens de poort naar een kampioenschap wagenwijd openzet, speel je natuurlijk niet elke week. Maar laten we de tegenstander ook niet te kort doen. De Leuthse ploeg had met name de eerste 65 minuten prima vat op het Ooijse spel en had ook een aantal goede kansen om op voorsprong te komen. Na de 1e rode kaart aan VVLK-zijde nam de druk van SVO toe maar leek Niels Agelink lange tijd de Leuthse redder in nood te worden. De late treffer van Mees Bouwmeister zorgde echter in extremis voor de Ooijse euforie.

En zo blijft SVO immer zonder puntverlies en kan het aankomende zondag voor het eerst in 25 jaar weer kampioen worden. De eerste promotie naar de 4e klasse lonkt nadrukkelijk. Bij winst in Batenburg tegen Batavia is SVO in het restant van de competitie niet meer te achterhalen. Bij elk ander resultaat moet er gekeken worden naar wat er op de andere velden gebeurt. Na afloop werd er in de kantine alvast een voorschot genomen op de komende feestelijke weken.

SCOREVERLOOP

96e minuut         1-0          Mees Bouwmeister

OPSTELLING

Frank Klomberg, Jelmer Claassen, Niels Janssen, Mees Bouwmeister, Joris Tax, Ivo Pott, Jurgen Vink, Siem Hoogma, Daan Lamers, Joris Weeren, Kadeem Schel

Tekst: Bart Willems     Foto’s: Dick Braam sr.