Skip links

SVO/VVLK TOONT TE VEEL ONTZAG EN VERLIEST VAN KRAYENHOFF (3-1)

NIJMEGEN Zondag 25 september 2022: Afgelopen zondag begon het seizoen dan toch echt. Na een goed verlopen voorbereiding mocht SVO/VVLK voor de seizoensopening naar het Nijmeegse Krayenhoff. En daarmee trof het gelijk een geduchte tegenstander. De ploeg van trainer Angelo van Elk speelt al jaren in de bovenste regionen van de 4e klasse en had afgelopen seizoen feitelijk al moeten promoveren, ware het niet dat het Boven Leeuwense DSZ, nog niet zo lang geleden 1 van onze tegenstanders in de 5e klasse, daar al vroeg in de nacompetitie voor is gaan liggen.

En dus mogen of moeten de Kraaien het dit seizoen opnieuw proberen in de 4e klasse. Voor SVO/VVLK betekende dit wel gelijk een pittig openingsduel. Ook dit jaar zullen de Groen Witten weer nadrukkelijk om de bovenste plekken mee gaan doen is de verwachting.  Aan Ooijse zijde ontbraken er nogal wat namen. Jurgen Vink, Koen Keukens, Mick van Ophuizen en Daan Lamers ontbraken om uiteenlopende redenen. Er was ook goed nieuws te melden. Keeper Frank Klomberg, hij ontbrak tegen de Trekvogels, kon weer onder de lat plaatsnemen en voor het eerst dit seizoen sloot ook zijn collega doelman Niels Agelink aan bij de wedstrijdselectie.

Op een bar slecht en veel te klein veld nam de thuisploeg na een korte aftastende fase nadrukkelijk het initiatief. Dat deed het door fel door te jagen op Ooijs balbezit. Deze strategie werkte want langdurig Polder balbezit was er in het 1e half uur niet bij. Het hobbelige ‘weiland’ waarop de wedstrijd gespeeld werd, hielp SVO/VVLK ook zeker niet. Ondanks het Nijmeegse overwicht, bleven echte kansen het 1e kwartier uit maar uit de 1e echte mogelijkheid was het wel gelijk raak. Een bal vanuit het achterveld bracht de SVO/VVLK verdediging in verlegenheid en zette de laatste linie op het verkeerde been. Keeper Frank Klomberg kon niet meer voorkomen dat de bal bij de 2e paal vrij eenvoudig binnengelopen kon worden door Angelo Knoop (1-0). De equipe van Martin de Winkel had zichtbaar moeite om zich onder het juk van ontzag voor de tegenstander en de zenuwen van de eerste wedstrijd uit te spelen. De geslepen Kraaien zullen dat gevoeld hebben en hield de Ooijs/Leuthse prooi nadrukkelijk tussen de kaken. Het aantal kansen voor de thuisploeg begon toe te nemen. In de 19e minuut ging een poging van een meter of 18 naast het doel van Frank. Net iets over het half uur kreeg de thuisploeg een hele dikke kans maar tot opluchting van de vele supporters uit de polder, werd de bal vrij driftig naast geschoten. 3 minuten later reageerde Frank alert door een harde afstandspegel met een mooie duik onschadelijk te maken. Inmiddels had SVO/VVLK iets meer spelaandeel gekregen zonder dat het daarmee concreet gevaar wist te stichten. In de 37e minuut nam de thuisploeg verder afstand. Frank Klomberg besloot uit zijn doel te komen maar daarbij vergiste hij zich in de snelheid van de Krayenhoff aanvaller. Vanuit een moeilijke hoek wist hij de bal nog op de paal te krijgen. De bal spatte terug het veld in precies voor de voeten van Johnny Dobson. Hij had vervolgens weinig moeite om de bal het laatste zetje te geven (2-0). Amper 2 minuten later leek Krayenhoff de wedstrijd definitief in het slot te schieten al had het daar wel enig fortuin voor nodig. Vanuit een voorzet werd de bal koppend op het doel gericht door Luuk Arntz maar door een SVO/VVLK knietje kreeg de bal een dusdanige richting dat er voor Frank geen redden meer aan was (3-0). Vlak voor rust leek SVO/VVLK op weg naar de 1e echte grote kans maar waar Siem Hoogma voor eigen succes had moeten gaan, koos hij ervoor om de bal voor te leggen waarmee de kans verkeken was. Niet veel later klonk het signaal voor de rust.

Trainer Martin de Winkel besloot in de rust 1 wissel door te voeren. Hij haalde aanvaller Thijmen Bakker van het veld en bracht Daan Bank in. Of het aan die wissel lag, het feit dat de Kraaien in de 2e helft conditioneel niet meer konden brengen wat ze in de eerste helft wel deden of het gegeven dat SVO/VVLK het ontzag en zenuwen nadrukkelijk in de kleedkamer had achtergelaten, het speelbeeld ging drastisch op de schop. SVO/VVLK zocht steeds meer de aanval en al snel ging dat ook resulteren in een aantal prima kansen. In de 52e minuut kon Niels Janssen in vrijstaande positie niet de juiste richting aan zijn kopbal geven waardoor deze jammerlijk naast ging. 5 minuten later kreeg Stan Keukens een grote kans maar de Krayenhoff keeper toonde zijn klasse. Waar het initiatief voor de rust nadrukkelijk bij de thuisploeg lag, was SVO/VVLK in het 2e gedeelte de bovenliggende partij. Krayenhoff probeerde met name in de omschakeling gevaarlijk te worden maar daar had de laatste linie van SVO/VVLK over het algemeen prima antwoord op. In de 62e minuut zag Niels Janssen zijn schot een metertje naast gaan. In de 68e minuut gaf de, overigens prima fluitende scheidsrechter, een strafschop aan SVO/VVLK vanwege een duwfout in de 16. De pingel werd gedecideerd door aanvoerder Joris Weeren binnengeschoten (3-1). De treffer gaf uiting aan de dadendrang van de zwart- witten in de 2e helft. Toen in de 70e minuut Kraai Johnny Dobson in mocht rukken na een zware charge op Jelmer Claassen, leek er wellicht nog wel wat mogelijk voor de Ooijs/Leuthse ploeg. SVO/VVLK kreeg nog wel wat kansjes, zo was een kopbal van Daan Bank te weinig krachtig en werd een kansrijke voorzet van Siem Hoogma ternauwernood onschadelijk gemaakt, maar de opzichtig tijdrekkende thuisploeg kwam niet echt meer in de problemen. Aan de andere kant moest Frank Klomberg nog een keer reddend optreden door de bal over zijn doel heen te tikken. De dienstdoende scheidsrechter voelde weinig meer voor extra speeltijd en floot rond kwart over 4 voor het laatst.

Duidelijk een wedstrijd met 2 gezichten. In de eerste helft werd SVO/VVLK verlamd door ontzag en zenuwen. De jonge polderploeg had het zichtbaar moeilijk met de ervaren Nijmeegse equipe, die er ook niet voor terugdeinsde af en toe de intimidatie kaart te spelen. In de 2e helft wist de ploeg van Martin de Winkel de schroom behoorlijk van zich af te gooien en dat liet zich ten positieve merken in het spel. Op het slechte veld was goed combinatie voetbal schier onmogelijk maar met een flinke dosis inzet en beleving wist SVO/VVLK in de 2e helft het initiatief naar zich toe te trekken. Ofschoon er in hoge mate begrip was voor de onzekere houding van de ploeg in de 1e 45 minuten, gaf de 2e helft wel aan dat de Ooijs/Leuthse ploeg zich feitelijk daarmee tekort heeft gedaan en wellicht zelfs een resultaat had kunnen boeken als het vanaf het begin de strijd en beleving had kunnen tonen zoals die in de 2e helft aanwezig was. En zo kreeg een op voorhand niet geheel onverwachte nederlaag toch nog een wrang smaakje.

Volgende week vervolgen we de competitie met een thuisduel tegen SV Heumen. De Heumenaren verloren ook hun eerste wedstrijd. Op sportpark de Toppenberg was het Oosterhoutse OSC met 2-4 te sterk. Zou mooi zijn als SVO/VVLK op Leuthse kermis zondag de 1e 3 punten weet te behalen.

SCOREVERLOOP:

16e minuut         1-0          Angelo Knoop

37e minuut         2-0          Johnny Dobson

39e minuut         3-0          Luuk Arntz

68e minuut         3-1          Joris Weeren (pen.)

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Jelmer Claassen (73e Pepijn Bartels), Levi Verriet, Mees Bouwmeister, Joris Tax, Ivo Pott, Niels Janssen, Stan Keukens, Siem Hoogma, Thijmen Bakker (46e Daan Bank), Joris Weeren.

Tekst: Bart Willems                  Foto’s: Dick Braam sr.