Skip links

SVO VERGALLOPEERD ZICH IN GROESBEEK TEGEN GEMOTIVEERD DVSG (1-0)

GROESBEEK Zondag 8 Maart 2020: Vandaag ging de korte reis naar Groesbeek alwaar DVSG ons op sportpark de Horst ontving voor de wedstrijd die ze liever niet gespeeld hadden vandaag vanwege de inhaaloptocht. Omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden over een andere speeldag, diende er dus ‘gewoon’ om half 3 afgetrapt te worden.

Trainer Martin de Winkel gaf ondanks de terugkeer van Timo Philipsen in de selectie de voorkeur aan Rik Dollevoet op de linksback positie. Daarmee werd hij beloond voor zijn goede optreden een week eerder. Centrale verdediger Levi Verriet had in de aanloop van deze gemeentelijke derby wat rugproblemen maar bleek fit genoeg om te kunnen starten. Aanvoerder Kadeem Schel was nog niet inzetbaar al vordert zijn herstel van zijn schouderblessure naar behoren. E.e.a. maakte dat het team bij aanvang ongewijzigd was ten opzichte van de wedstrijd tegen AAC/Olympia.

Tegenstander DVSG is voor veel hooggeplaatste ploegen een lastig te bespelen tegenstander gebleken. SCD en Avios wisten op de Horst niet te winnen, Victoria’25 ging er met 4-1 ongenadig van af en SV Heumen moest zelfs thuis haar meerdere erkennen in de Groesbekers. Evengoed vinden we de Groesbekers terug op een bescheiden 8e plek van de ranglijst. Wisselvalligheid troef dus voor de ploeg van Tonnie Heijmans.

Al snel in de wedstrijd werden de intenties van beide teams duidelijk. SVO wilde met name combinerend op zoek naar openingen, de thuisploeg hanteerde vooral de lange bal vanuit de achterhoede om zodoende de snelle voorwaartsen in stelling te brengen.  Op het prima kunstgrasveld van DVSG, de Groesbekers wijken het hele seizoen al uit in verband met renovatiewerkzaamheden aan het hoofdveld, trok SVO in de beginfase voorzichtig het initiatief naar zich toe. De omstandigheden waren ook op deze zondag allesbehalve ideaal. De straffe wind en regen maakte het er niet eenvoudiger op om tot goed voetbal te komen. Kansen waren dan ook schaars in het 1e bedrijf. In de 6e minuut werd Joris Weeren in kansrijke positie afgevlagd voor buitenspel waarbij het maar de vraag was of dat daadwerkelijk het geval was. Overigens was dat niet de laatste keer waarbij er vraagtekens gezet konden worden bij de oprechtheid van een vlagsignaal van de Groesbeekse grensrechter. In de 19e minuut was het andermaal Joris Weeren die gevaarlijk werd. Zijn inzet werd voorlangs de 2e paal geschoten. 6 minuten later maakte Joris het trio aan kansen compleet toen hij de bal in het zijnet schoot. Ook DVSG liet zich aanvallend gelden maar kwam vaak in de eindfase te kort om tot echte kansen te komen. In de 28e minuut kreeg de thuisploeg door een onachtzaamheid in de Ooijse defensie een prima kopkans maar deze werd over het doel van Frank Klomberg gekopt. Symptomatisch voor de 1e helft tot dan toe was het feit dat de 1-0 van DSVG uit een standaard situatie kwam. Een strakke corner werd in de 35e minuut op prima wijze bij de eerste paal binnen gekopt door Aaron Rubens (1-0).  SVO ging in het restant van de 2e helft op zoek naar de gelijkmaker en speelde in deze korte fase wel weer even het voor dit seizoen herkenbare voetbal. De bal ging makkelijker van voet naar voet en er werden openingen gecreëerd. Helaas werden potentiele mogelijkheden in deze fase al dan niet terecht veelal voor buitenspel afgevlagd. Daan Lamers kreeg in de 44e minuut nog wel en kansje maar zijn schot miste de juiste richting en ging voorlangs.

Met de gedachte dat er vlak voor rust voorzichtige tekenen van herstel te bespeuren waren, hoopte de wederom in behoorlijke getalen meegereisde SVO-supporters dat de ploeg van Martin de Winkel in de 2e helft het tij zou kunnen keren. In de 48e minuut kreeg de thuisploeg echter een prima mogelijkheid om de score te verdubbelen. De inzet vanuit vrije positie was echter veel te slap om Frank te doen verontrusten. SVO greep ook in de 2e helft veelal het initiatief en balbezit maar kon maar bitter weinig uitrichten tegen de goed georganiseerde DVSG-verdediging. De thuisploeg liet zich maar weinig verleiden tot aanvallende intenties en gokte veel al op de lange bal. Omdat de uitvoering daarvan ook niet grandioos was, zal de wedstrijd voor de neutrale supporter, indien aanwezig, als een doorn in het oog hebben aangevoeld. In een uiterste poging om deze status quo situatie te doorbreken, besloot Martin de Winkel om in de 80e minuut zijn laatste man Levi Verriet mee te sturen in de aanvalslinie.  Daarmee werd een behoorlijk risico genomen op een beslissend omschakelmoment van de Groesbekers maar gezien de achterstand een meer dan aanvaardbare gok. De druk op de Groesbeekse verdediging werd groter en groter maar Ooijse kansen bleven uit.  Ondanks het frequente tijdrekken van de thuisploeg, vond de doorgaans prima- maar vandaag warrig fluitende scheidsrechter Hannink het niet nodig om heel veel extra tijd te tellen en floot rond de klok van 10 voor half 5 voor het laatst.

Tja… een bijzondere wedstrijd. Naar eigen zeggen was de thuisploeg erop gebrand om de koploper uit Ooij een tik op de neus te geven. Het niet mee willen werken aan verplaatsing omwille de optocht in het dorp had klaarblijkelijk kwaad bloed gezet. Hoezeer SVO de Groesbekers de optocht en de feestelijkheden daaromtrent van harte gegund had, was het volkomen ridicuul geweest om, in de wetenschap dat op alle geboden alternatieven er aan Ooijse zijde mensen zouden ontbreken, mee te gaan in dit verzoek. Maar goed, gebrand of niet, deze nederlaag is niet te wijten aan een extra gemotiveerde tegenstander. Daarvoor zijn de voetballende kwaliteiten van de Horst bewoners te gering. Ook de scheidsrechter was in die zin niet bepalend, evenmin als de loshandig wapperende grensrechter. De nederlaag dient bij de eigen prestatie gezocht te worden. SVO was vandaag niet of zelden bij machte om zich voorbij de hechte verdedigingsmuur van de thuisploeg te spelen. De wil en drive was er wel, de souplesse en vorm ontbrak vandaag opzichtelijk. Het middenveld had moeite met de voorwaartsen te vinden en de doorgaans balvaste aanvalslinie zag simpele ballen van de voet afspringen. Een Groesbeekse overwinning is eigenlijk te veel van het goede, zoals ook een Ooijse zege onterecht zou zijn geweest. Een bloedeloze 0-0 zou gezien het vertoonde schouwspel het best recht doen.

Maar goed, dit soort wedstrijden zitten er ook tussen.  Zaak is om de rug te rechten en vooral te vertrouwen op eigen kunnen. Doordat ook SCD op eigen terrein niet wist te winnen van Unitas (1-1) bleef de schade ten opzichte van de Deestenaren als bij een wonder redelijk beperkt. Aankomend weekend krijgen de mannen van Martin de Winkel alweer een mooie mogelijkheid om zich te revancheren. Dan wacht op het eigen sportcomplex SV Heumen. Kop omhoog, boys!!

SCOREVERLOOP

35e minuut         1-0         Aaron Rubens

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Rick Dollevoet (68e Timo Philipsen), Levi Verriet, Niels Janssen, Joris Tax, Guido Bex, Ivo Pott, Jelmer Claassen, Mustafa Gongur, Joris Weeren (57e Maikel v.d. Bergh), Daan Lamers

Tekst en Foto’s: Bart Willems.

Reageer