Skip links

SVO UITEINDELIJK EENVOUDIG LANGS BATAVIA (5-1)

 

OOIJ Zondag 19 Januari 2020: Na een erg korte winterstop van zeggen en schrijven iets meer dan een maand, stond er op deze zondag de eerste competitiewedstrijd van 2020 op het programma. Op het vertrouwde decor van het eigen sportcomplex de Kempkes ontving SVO Batavia uit het kleine kasteeldorp Batenburg.

De ploeg van trainer Roel Hendriks beleeft een uiterst lastig seizoen in de 5e klasse D. De degradant uit de 4e klasse van afgelopen seizoen, heeft tot op heden nog weinig potten kunnen breken. Met slechts 2 overwinningen bezet het voor aanvang van deze wedstrijd de laatste plek in de rangschikking. Daarnaast moest het al 36 keer de bal uit het net vissen.

De status van ons eigen SVO is inmiddels wel bekend. Sinds het behalen van de 1e periode is de 1e plaats op de overall ranglijst ook niet meer prijsgegeven. Met ploegen als Niftrik en SCD nadrukkelijk op het vinkentouw is de leiderspositie echter wel fragiel. De laatste wedstrijd voor de winterstop beging SVO een klein misstapje en wist het tegen het Wamelse Unitas’28 niet meer dan een punt te behalen. Ofschoon de winterstop dus kort was, had men toch de ruimte gevonden om nog 2 oefenwedstrijden te spelen. De wedstrijd tegen Kolping Dynamo viel door een pallet van vreemde omstandigheden volledig in het water en werd opmerkelijk ruim verloren. Enkele dagen later werd er echter weer eclatant gewonnen van een topper uit de Limburgse 5e klasse Astrantia (6-2). Het was dus lastig inschatten hoe de manschappen van Martin de Winkel er daadwerkelijk voorstonden.

De Ooijse keuzeheer kreeg in aanloop naar de wedstrijd een 2-tal afmeldingen voor zijn kiezen. Mustafa Gungor moest zich afmelden vanwege griepverschijnselen en ook de prima in vorm verkerende Niels Janssen moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan door een liesblessure. Voorin was Maikel v.d. Bergh de logische vervanger van Mustafa en niet veel minder vanzelfsprekend was de rentree in de basis van Joris Tax als vervanger van Niels. Hij vormde samen met Levi Verriet het verdedigingsblok. Om de aanval wat meer body te geven besloot de Winkel om Joris Weeren als aanvaller te posteren. In de oefenwedstrijd tegen Astrantia had hij met 3 doelpunten al een groot aandeel in de ruime overwinning. Een verder opvallend feit was de zeer jeugdige bank van deze middag met JO17 spelers Jasper Scholten en Siem Hoogma en de eveneens jeugdige Jorn Vermeulen.

De eerste helft liet zich vooral typeren als rommelig. Op een weliswaar goed bespeelbaar maar erg hobbelig veld had met name de thuisploeg grote moeite om lijn te krijgen in het doorgaans goed verzorgde aanvalsspel. Bovendien grossierde het in de 1e helft in het maken van de verkeerde keuzes. Hierdoor kwam Batavia aanvankelijk niet of nauwelijks in de problemen. Toch wist SVO in de 15e minuut de score te openen. Vanuit een vrije trap belandde de bal voor de voeten van Joris Weeren. Via een stuiter ging het leer richting de lange hoek. Om zeker te zijn van de voorsprong besloot Maikel v.d. Bergh de bal nog even te beroeren waardoor het doelpunt uiteindelijk op zijn naam kwam. Het volstrekt onduidelijke vlagsignaal van de Batenburgse grensrechter vanwege vermeend buitenspel werd begrijpelijkerwijs volledig in de wind geslagen door scheidsrechter Oldenhave. Helaas greep de thuisploeg de onverwacht verkregen voorsprong niet aan om meer lijn in het spel te krijgen. Het bleef uiterst flets en ofschoon het aan wil niet ontbrak, kwam de ploeg maar niet door het dalletje heen. Batavia, een ploeg die ondanks de rode lantaarn toch over een aantal vaardige spelers kan beschikken, rook haar kans en begon zich steeds vaker aanvallend te roeren. De eerste waarschuwing ontving SVO in de 34e minuut. Vanuit een Batenburgse corner werd de bal op de Ooijse deklat geschoten. 5 minuten later kregen de Batenburgers andermaal een grote mogelijkheid. Levi Verriet tikte de bal te slap terug op zijn doelman Frank Klomberg waardoor een Batavia speler tussen beiden kon komen. De Ooijse doelman wist wel goed zijn doel te verkleinen waardoor de hoek uiteindelijk te lastig werd om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Evengoed zou die er toch komen. In de 42e minuut werd er door matig Ooijs verdedigen Vincenzo Rigaglia in staat gesteld om de bal onder Frank door te spelen en de inmiddels niet eens meer onlogische gelijkmaker aan te tekenen. SVO leek zich te moeten verzoenen met deze op voorhand verrassende ruststand. In de 44e minuut kreeg SVO toch nog de voorsprong in de schoot geworpen. Na een ware scrimmage waarbij de bal eerst op de lat geschoten werd en een inzet van Levi op de doellijn werd gekeerd, wist Joris Weeren met een ‘Bep Bakhuys’ kopbal alsnog de 2-1 binnen te werken. Andermaal probeerde de Batenburgse ‘assistent’ middels een vlagsignaal roet in het eten te gooien, maar evenals bij de 1e Ooijse treffer was scheidsrechter Oldenhave niet ontvankelijk voor deze poging. En zo mocht SVO na een uiterst moeizame 1e helft toch met een nauwelijks verdiende voorsprong de kleedkamer opzoeken.

Na de rust ging SVO uit een heel ander vaatje tappen. Wat er gezegd is tijdens de thee is ons niet duidelijk maar vanaf de 1e minuut na rust werd Batavia vastgezet en begon SVO meer en steeds beter te voetballen. In de 47e minuut had Guido Bex de voorsprong al kunnen verdubbelen maar diens inzet werd geblokt door de Batavia verdediging. Niet veel later kwam die veilige marge er dan toch. Het was andermaal Joris Weeren die in de 54e minuut optimaal wist te profiteren van een ketser in de Batenburgse verdediging. De terugspeelbal was te kort en dit cadeautje werd vakkundig uitgepakt (3-1). Amper een minuut later had ook Daan Lamers zich bij de doelpuntenmakers kunnen voegen. Na een knappe actie waarbij hij zichzelf alleen voor de Batenburgse doelman wist te manoeuvreren, werd zijn inzet door diezelfde doelman knap gekeerd.  Evengoed wist de jonge aanvaller, die met name in de 2e helft een prima performance kende, niet veel later toch als doelpuntenmaker het wedstrijdformulier op te sieren. Vanuit een corner wist hij in de 63e minuut op prachtige wijze al koppend de 4-1 aan te tekenen. Alsof dat nog niet genoeg was, wist Daan amper 2 minuten later met een bekeken bal in de korte hoek de 5-1 op het bord te krijgen. In het vervolg van de wedstrijd kreeg SVO nog zeker 4 à 5 doelrijpe kansen en had het de score nog behoorlijk op kunnen voeren. Dat deed het overigens met een opmerkelijk jong elftal. Gesteund door de ruime voorsprong, greep trainer Martin de Winkel de kans aan om de jonge bank leeg te laten stromen. Zo mochten Siem Hoogma (65’) en Jasper Scholten (82’) hun debuut maken en viel ook Jorn Vermeulen (76’) nog in waarmee er sprake was van het waarschijnlijk jongste SVO 1 in de clubgeschiedenis. Ondanks de grote mogelijkheden, bleef de 5-1 stand op het bord staan en blies de prima leidsman Oldenhave op exact 90 minuten voor het eind.

Een wedstrijd met 2 gezichten. In de 1e helft lukte het de thuisploeg maar niet om de rust te krijgen aan de bal. Natuurlijk speelde de veldomstandigheden parten maar dat is nu eenmaal een gegeven in deze jaargetijden. Door het matige spel in de 1e helft kreeg Batavia te veel aandeel in de wedstrijd en mocht SVO zich gelukkig prijzen met de rust voorsprong. Deze voorsprong betekende echter wel de ommekeer in de wedstrijd. Na de thee kwam SVO veel beter voor de dag en wist het meermaals door de Batenburgse verdedigingslinie heen te voetballen. Gegeven de kansen in de 2e helft is de 5-1 uitslag feitelijk een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen op deze zondag. Over het geheel genomen dus een prima middag waarop ook nog eens een 2-tal jeugdspelers voor het eerst aan het grote werk hebben mogen ruiken.

Aankomende zondag zal er van een hobbelig veld geen sprake zijn want dan spelen we op kunstgras. De reis gaat naar Herveld-Andelst alwaar SVHA de volgende tegenstander zal zijn. Andermaal geen hoog geklasseerd team maar dat dit niet per definitie een voordeel hoeft te wezen, moge inmiddels wel duidelijk zijn. Wedstrijd op sportpark de Zandakkers begint om 14:00 uur.

SCOREVERLOOP:

15e minuut         1-0          Maikel v.d. Bergh

42e minuut         1-1          Vincenzo Rigaglia

44e minuut         2-1          Joris Weeren

54e minuut         3-1          Joris Weeren

63e minuut         4-1          Daan Lamers

65e minuut         5-1          Daan Lamers

 

OPSTELLING

 

Frank Klomberg, Levi Verriet (76e Jorn Vermeulen), Joris Tax, Jelmer Claassen, Timo Philipsen, Kadeem Schel, Joris Pott, Guido Bex (82e Jasper Scholten), Joris Weeren, Daan Lamers, Maikel v.d. Bergh (65e Siem Hoogma)

Tekst en Foto’s: Bart Willems.

Reageer