Skip links

SVO PROBLEEMLOOS VOORBIJ BATAVIA (5-0)

OOIJ Zondag 3 oktober 2021: Op deze druilige eerste zondag van oktober stond voor SVO het eerste thuisduel op het programma. Te gast op sportpark de Kempkes was Batavia uit Batenburg. De ploeg van trainer Jef Vels begon net als SVO prima aan de competitie. In de ouverture wisten de Batenburgers op eigen sportcomplex de Hoppenhof met 1-0 te winnen van Victoria’25.

Trainer Martin de Winkel zag voor deze wedstrijd Niels Janssen terug keren. Zijn vakantie zat erop. Onder het mom “Never change a winning team” moest hij echter genoegen nemen met een plekje op de reservebank. De start 11 van de wedstrijd tegen Heumen kreeg ook tegen Batavia de voorkeur.

SVO begon prima aan de 2e wedstrijd van het seizoen. Tegen Batavia, waar oud-speler van SVO Mustafa Gungor aan de start verscheen, leek het na 2 minuten al kansrijk te worden ware het niet dat Siem Hoogma afgevlagd werd voor buitenspel. Dit moment was echter tekenend voor het vervolg van de 1e helft. SVO nam vanaf minuut 1 duidelijk het initiatief. In de 7e minuut wist Joris Weeren te profiteren van miscommunicatie in de Batenburgse verdediging. Zijn voorzet zeilde voorbij aan de hoofden van de Ooijse aanvallers. In de 17e minuut kreeg SVO de uitgesproken kans om op voorsprong te komen. Een afgemeten voorzet van Siem Hoogma werd door aanvoerder Kadeem Schel in vrijstaande positie overgeschoten. Jurgen Vink wist zich in de 22e minuut behendig vrij te kappen maar zijn schot ontbeerde kracht om de Batenburgse goalie te verrassen. Ook de kopbal in de 25e minuut van Joris Weeren trof geen doel. De Ooijse equipe was weliswaar heer en meester op eigen terrein maar speelde tot dan toe te slordig om het teruggetrokken Batavia echt pijn te doen. Daar kwam in de 35e minuut verandering in. Een lage voorzet van Siem Hoogma werd aanvankelijk door vele voeten gemist maar aan het eind van de rij stond Joris Weeren gretig te wachten op zijn kans. Met een simpel intikkertje wist hij eindelijk de 1-0 op het bord te brengen. Amper 4 minuten later wist Daan Lamers nog meer uiting te geven aan het krachtsverschil. Met zijn sterke fysiek bracht hij de Batenburgse verdediging in verlegenheid en krulde hij in de 39e minuut op fraaie wijze de 2-0 tegen de touwen. Het tot dan toe onmachtige Batavia noteerde in de 42e minuut de 1e kans tot dan toe. Het was de technische behendige Mustafa Gungor die zijn oud-ploeggenoot Frank Klomberg op de proef stelde. Laatstgenoemde wist op katachtige wijze de schuiver buiten zijn doel te houden. Niet veel later kon SVO met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzoeken.

Waar het de 1e helft veelal droog was geweest, daalde de regen in de 2e helft gestaag naar beneden. SVO bleef de (veel) betere ploeg maar waar het in de 1e helft af en toe slordig was, werd dat er in de 1e fase van de 2e helft zeker niet beter op. Bovendien besloot de ploeg van Jef Vels zich steeds fysieker te gaan verzetten tegen de nakende nederlaag en dat ging gepaard met veel overtredingen, treiterijen en onvriendelijkheden. Tussen de bedrijven door werd er aanvankelijk nog maar weinig echt gevoetbald. In de 69e minuut had SVO de 3-0 op het bord kunnen brengen maar de grote kans was uiteindelijk niet aan Joris Weeren besteed. Zijn schot werd geblokt. In de 71e minuut besloot trainer Martin de Winkel een dubbele wissel toe te passen. Ivo Pott en aanvoerder Kadeem Schel werden vervangen voor Mustapha el Kandoussi en Jasper Scholten. Dit bracht nieuw elan aan de Ooijse aanvalsdrift. Dat betaalde zich al snel uit. In de 75e minuut bracht Joris Weeren aan alle twijfel een eind en wist bekeken de 3-0 binnen de schuiven. Niet veel later mocht diezelfde Joris Weeren de douche op zoeken. Batavia zocht al de hele 2e helft nadrukkelijk de confrontatie met de Ooijse spelers op. Tot dan toe wist scheidsrechter Janssen de boel nog enigszins in bedwang te houden maar hij kon niet anders dan met 2 keer rood optreden toen Joris Weeren en de speler van Batavia elkaar opzichtig natrapten. Met 10 tegen 10 kreeg SVO in de laatste fase van wedstrijd kans op kans tegen het inmiddels moegestreden en niet zelden met andere zaken bezig zijnde Batavia. Een prima voorzet van Joris Tax werd in de 81e minuut nog door Daan Lamers naast gekopt. Niet veel later kreeg Batavia haar 2e kans van de wedstrijd maar de inzet vloog ver voorbij het doel van de vandaag nagenoeg werkloze Frank Klomberg. In de 83e minuut wist Mustapha El Kandoussi zijn prima invalbeurt bijna te bekronen met een treffer maar de keeper van Batavia, de beste man aan de zijde van de Batenburgse ploeg, wist uitstekend te redden op diens schot. Hij hoefde niet veel later niet in actie te komen toen Siem Hoogma in vrijstaande positie verzuimde de 4-0 op het bord te brengen. In de 84e en 86e minuut werd Jasper Scholten tweemaal door het aluminium in de weg gestaan om zijn uitstekende invalbeurt te bekronen met een doelpunt. Nadat hij eerst met een hakbal de paal raakte, vloog niet veel later zijn inzet tegen de lat. Toch gaf SVO in de absolute slotfase meer uiting aan de kracht verschillen. In de 89e minuut zette Daan Lamers op karakteristieke wijze een aantal Batavia verdedigers aan de kant en wist knap de 4-0 binnen te werken. In blessuretijd mocht ook Siem Hoogma zijn goede optreden van deze middag met een doelpunt bekronen. Hij werd door een slimme steekpass door Jasper Scholten in staat gesteld de 5-0 op het bord te brengen. Niet veel later floot scheidsrechter Janssen voor het laatst deze middag.

SVO kende vanmiddag bijzonder weinig moeite met Batavia. Na 1,5 jaar nagenoeg geen competitievoetbal is het lastig inschatten waartoe de tegenstanders in staat geacht mogen worden. De Batenburgse overwinning tegen Victoria’25 een week eerder gold als een waarschuwing voor de mannen van Martin de Winkel. Gaandeweg de wedstrijd bleek al snel dat SVO veel beter was dan de ploeg van Jef Vels. Door het aanvankelijk slordig omgaan met kansen of passing in de eindfase van de aanval bleef het op papier lang een wedstrijd. De uiteindelijke 5-0 score geeft een aardige afspiegeling van de krachtsverhoudingen, al had een hogere einduitslag er ook zeker ingezeten. Smetje op de wedstrijd was de rode kaart van Joris Weeren. Ofschoon zijn reactie enigszins begrijpelijk was, zal de rode prent ongetwijfeld tot een schorsing leiden.

Aankomende zondag wacht de volgende krachtmeting. Dan reizen we naar Groesbeek voor de match tegen DVSG. Omdat de Groesbekers ook haar eerste 2 wedstrijden wisten te winnen, is er in dit prille seizoen zowaar sprake van een topper. Het zal op sportpark de Horst ongetwijfeld een stuk lastiger worden als dat het vanmiddag was tegen Batavia.

SCOREVERLOOP

35e minuut         1-0          Joris Weeren

39e minuut         2-0          Daan Lamers

75e minuut         3-0          Joris Weeren

89e minuut         4-0          Daan Lamers

92e minuut         5-0          Siem Hoogma

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Rik Dollevoet (64e Niels Janssen), Mees Bouwmeester, Joris Tax, Jelmer Claassen, Joris Weeren, Ivo Pott (71e Mustafa el Kandoussi), Jurgen Vink, Kadeem Schel (71e Jasper Scholten), Daan Lamers, Siem Hoogma.

Tekst en Foto’s: Bart Willems.