Skip links

SVO IN SLOTFASE RUIM VOORBIJ DVSG (5-2)

OOIJ:Zondag 29 September 2019 stond de eerste thuiswedstrijd van SVO van het seizoen 2019/2020 op het programma. Op sportpark de Kempkes werd onder herfstachtige omstandigheden gemeentegenoot DVSG uit Groesbeek ontvangen. Deze dag werd door de thuisclub aangegrepen om samen met zustervereniging SVO-Korfbal het seizoen op feestelijke wijze te openen.

Het weer was dus allerminst feestelijk en vrolijk. Toch hadden behoorlijk wat mensen de weg weten te vinden naar de Kempkes. Ongeveer de helft daarvan trotseerde wind en regen en bleef volharden langs de zijlijn.  Het andere deel besloot de wedstrijd ‘te volgen’ vanachter het glas van de grootste “Skybox” uit de regio.

Trainer Martin de Winkel kreeg in de ochtend een telefoontje van eerste doelman Frank Klomberg. Hij moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan vanwege het nakende vaderschap. Langs deze weg feliciteren wij Frank, Linsay en Lenn met de geboorte van Jaxx. Heel veel geluk toegewenst. Hij werd vervangen door Roy Scholten.  Ook Maikel v.d. Berg die zondagmorgen terugkwam van vakantie, ontbrak nog in de wedstrijdselectie. Mustafa Gungor keerde terug van een blessure maar was nog niet 100% fit. Hij begon op de bank.

In DVSG trof SVO in ieder geval een ploeg die met vertrouwen naar de Ooij zal zijn gekomen. De Groesbeekse ploeg kan de laatste jaren niet direct terugkijken op aansprekende resultaten maar dit seizoen kon wel eens de opmaat betekenen naar sportief herstel. De eerste wedstrijd werd vorige week in ieder geval knap en overduidelijk gewonnen van het sterk geachte Batavia. De degradant uit de 4e klasse werd in de 1e helft overklast en droop uiteindelijk met een 4-1 nederlaag af. Voor SVO gold dat aan een goede voorbereiding geen vervolg gegeven kon worden. De late 2-2 door AAC-Olympia was een behoorlijke domper.

De omstandigheden om te voetballen waren allerminst ideaal. Het regende eigenlijk voortdurend en de straffe wind hielp ook niet mee. Toch legde beide teams veel energie in de wedstrijd. Aanvallend lieten de Groesbekers voor het eerst van zich spreken. In de 2e minuut werd een vrijwel vrije schietkans behoorlijk over het doel geschoten. SVO had even nodig om tot een fatsoenlijke aanval te komen maar dat resulteerde wel direct in een doelpunt. In de 13e minuut wist Ivo Pott op perfecte wijze Jelmer Claassen op rechts weg te sturen. Diens voorzet werd van een meter of 10 door Guido Bex prima in het DVSG-doel geschoven (1-0). Deze voorsprong was het startschot van een korte fase van duidelijk Ooijs overwicht. In de 17e minuut kreeg Jelmer Claassen een prima kans. Hij wist echter de assist van aanvoerder Kadeem Schel niet tot doelpunt te promoveren.  4 minuten later was het echter alsnog raak voor de thuisploeg. Het was andermaal Jelmer Claassen die met een splijtende pass Joris Weeren in staat stelde om alleen op de DVSG-goalie af te gaan. Met een simpele schijnbeweging ging hij soepeltjes om de doelman heen en kon de 2-0 in het lege doel schuiven.  Even leek SVO een makkelijke middag tegemoet te gaan maar de situatie in het veld leerde dat DVSG meer dan prima tegenspel bood en zich niet uit het veld liet slaan door deze vroege dubbele tegenslag. In de 24e minuut kreeg de Groesbeekse ploeg het doelpunt waar het gezien de spelverhoudingen op dat moment ook wel recht op had. Defensief geschutter in de doorgaans solide Ooijse achterste linie stelde Rens Hubers in staat om de voorsprong van SVO te halveren. In het vervolg van de 1e helft bleven beide ploegen kansjes krijgen en was er sprake van een optisch evenwicht tussen de 2 Berg en Dalse verenigingen. SVO kreeg in deze fase echter wel de grootste mogelijkheid. In de 36e minuut werd een schot van SVO door een Groesbeekse verdediger ternauwernood van de lijn afgehaald. Ook de scrimmage die volgde leverde geen Ooijse treffer op. Gegeven het feit dat SVO met name de het eerste gedeelte van de 1e helft een overwicht had, was 2-1 een terechte tussenstand.

Ook in de 2e helft ontliepen beide ploegen elkaar aanvankelijk weinig. De kracht van de Groesbeekse ploeg lag met name in de voorste gelederen terwijl bij de thuisploeg de kwaliteiten gelijkmatiger verdeeld waren. In de 56e minuut had DVSG de mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, echter was deze kans niet besteed aan de Groesbeekse aanvaller. In de tegenstoot kreeg Niels Janssen de ideale mogelijkheid om de wedstrijd vroegtijdig in het slop te schieten. Zijn inzet ging echter rakelings langs de paal. 20 minuten voor tijd moest de overigens prima acterende stand-in keeper Roy Scholten een zwak momentje bekopen met een terechte strafschop. Hij was te laat en liet de prima fluitende scheidsrechter geen andere keuze dan de bal op de stip te leggen al vanwaar vandaan de bal op gedecideerde wijze door Tim Nillessen het Ooijse doel in werd geschoten (2-2). Waar gevreesd werd voor een kantelmoment in de wedstrijd ten faveure van de Groesbekers was het juist de Ooijse ploeg die eigenlijk vanaf de aftrap op zoek ging naar een hernieuwde voorsprong. Amper een minuut na de gelijkmaker had SVO zomaar weer op voorsprong kunnen komen. De inzet van Joris Weeren werd op prima wijze gepareerd door de DVSG-doelman. Wat volgde was een fase waarin het spel behoorlijk op en neer golfde met de aantekening dat SVO het meest gevaarlijk was. In de 81e minuut ontsnapte Guido Bex aan buitenspel al dacht de DVSG-grensrechter daar anders over. De prima in positie staande leidsman gaf echter geen gehoor aan het vlagsignaal en liet Guido begaan. De DVSG-doelman kreeg nog wel een handje tegen zijn inzet aan maar bij lange na niet voldoende om de 3-2 te voorkomen. In een poging om toch nog een resultaat te boeken, schoof de achterste linie van de Groesbekers steeds meer richting de middenlijn. Hierdoor kreeg SVO alle ruimte om vanuit de omschakeling kansen te creëren. Het duurde tot de 90e minuut al eer SVO de overwinning in veilige haven loodste. De Groesbeekse keeper ging ver uit zijn doel de fout in en stelde de inmiddels ingevallen technicus Mustafa Gungor in staat om de bal middels een lob in het lege doel te laten ploffen (4-2). Even later gaf Niels Janssen de Ooijse overwinning nog wat meer cachet. Hij profiteerde optimaal van een prima uittrap assist van keeper Roy Scholten en kon in z’n eentje richting het Groesbeekse doel. Met een simpele schuiver verschalkte hij de doelman en tekende in de blessuretijd voor de 5-2 overwinning.

Al met een prima en uiteindelijk verdiende Ooijse overwinning al viel die wellicht wat te ruim uit als men de daadwerkelijke krachtsverhoudingen in het veld in ogenschouw neemt. Onder moeizame omstandigheden en tegen een sterkere tegenstander werd er een betere wedstrijd afgeleverd als een week eerder in Horssen. Het Ooijse spel is echter nog te gefaseerd in de uitvoering. Goede fases worden afwisselend door blokken waarin het allemaal wat minder is. Ook de alweer 4e penalty tegen in 5 officiële wedstrijden zal voor trainer Martin de Winkel een punt van zorg zijn.  Maar de vertoonde groei in het spel zal hem ook zeker tevreden stemmen.

Aanstaande zondag wacht er andermaal een thuiswedstrijd. Dan komt SCD’33 naar sportpark de Kempkes.

SCOREVERLOOP

13e minuut         1-0          Guido Bex

21e minuut         2-0          Joris Weeren

24e minuut         2-1          Rens Hubers

69e minuut         2-2          Tim Nillessen (pen.)

81e minuut         3-2          Guido Bex

90e minuut         4-2          Mustafa Gungor

93e minuut         5-2          Niels Janssen

 

OPSTELLING

 

Roy Scholten, Timo Philipsen (Joris Tax 83e), Levi Verriet, Roy Coopmann, Jelmer Claassen, Joris Weeren, Kadeem Schel, Ivo Pott, Daan Lamers (Mustafa Gungor 59e), Niels Janssen, Guido Bex

Tekst: Bart Willems.

Reageer