SVO DE BAL, AVIOS/DBV DE PUNTEN

ALPHEN Zondag 14 April 2019: Op deze zonnige maar frisse April zondag ging de reis naar Alphen alwaar de runner up van de competitie vandaag onze tegenstander zou gaan worden.  Fusieclub AVIOS/DBV maakt nog steeds gebruik van 2 complexen maar vandaag was het de beurt om de plaatselijke trots in Alphen te laten voetballen. Het veld lag er prima bij en zo’n kleine 100 mensen hadden de moeite genomen om deze wedstrijd te komen aanschouwen. De thuisploeg is de enige overgebleven serieuze uitdager van koploper Aquila.  Mits het inhaalduel gewonnen wordt kan de ploeg van Jeroen van Kampen op 4 punten van de koploper komen.  Eerder dit seizoen was SVO op de Kempkes zeker niet de mindere van de Maas en Waal vereniging maar toonde AVIOS/DBV zich een stuk effectiever. Waar SVO destijds behoorlijk wat kansen mistte, wisten de gasten met veel minder mogelijkheden vaker te scoren (2-3).

Trainer Bas Hendriks had andermaal een puzzel te leggen voor deze wedstrijd. Routinier Roy Coopmann is nog niet hersteld van zijn blessure al gaat dit langzamerhand de betere kant op. Ook de laatste weken in een prima vorm verkerende Thom Cilissen was geblesseerd in Millingen achtergebleven.  In de warming up kreeg de aan het eind van het seizoen vertrekkende oefenmeester nog een teleurstelling te verwerken toen ook de behendige Mustafa Gungor niet fit genoeg bleek om aan de wedstrijd te beginnen. Zijn plek werd in de basis over genomen door “Good old” Ralf van den Heuvel. De “Pirlo” van de amateurvelden voelde zich fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen. Ook was er een basisplek voor Stef Lamers die samen met Maikel van de Bergh het aanvalskoppel vormde.

De thuisploeg begon gedreven aan de wedstrijd. Met de moeilijke heen wedstrijd eerder in de Ooij in gedachten, wilde AVIOS/DBV snel zakendoen. Met erg rappe topscorer Daan Bremmers in de gelederen en behendige Jurgen van Zon werd het al snel dreigend voor de ogen van keeper Frank Klomberg. Het was in de 4e minuut dan ook Bremmers die weliswaar behendig maar ook te makkelijk een aantal Ooijse verdedigers kon passeren en op mooie wijze de 1-0 op het bord wist te brengen. De thuisploeg bleef in de 1e fase van de wedstrijd de meest dreigende maar SVO kreeg wel steeds meer vat op het spelplan van de fusieclub. Dusdanig dat het voetballend misschien wel de betere was al had de thuisploeg aanvallend meer dreiging zonder echt tot kansen te komen. Dat was ook mede te danken aan de Ooijse verdediging die, naar een wat weifelende beginfase, prima op de been bleef. Aan de andere kant van het veld kon SVO aanvankelijk aanvallend weinig uitrichten. Regelmatig werd de rappe Maikel van de Bergh gezocht maar hij kon met zijn geringe fysiek weinig uitrichten tegen de grote Alphense verdedigers. Er waren wel wat mogelijkheden maar die konden de goalie van de thuisclub weinig verontrusten. Vlak voor rust kreeg Maikel echter wel de enige echt grote SVO-kans van de 1e helft maar deze bal werd prima gepakt door de keeper van AVIOS/DBV.

In de 2e helft kreeg SVO het middenveld nog wat strakker in handen en probeerde de Ooijse ploeg meer en meer om aanvallend in het stuk voor te komen. Dat lukte een aantal keren redelijk al bleven echte uitgelezen kansen achterwege. Aan de andere kant van het veld had keeper Frank Klomberg nog maar bijzonder weinig te doen. Omdat de Ooijse aanvallen bleven stranden in goede bedoelingen, gooide trainer Bas Hendriks het in het laatste kwartier van de wedstrijd over een andere boeg. Hij wisselde rechtsback Jelmer Claassen voor aanvaller Cas Ubbink en bracht jongeling Daan Lamers voor de moegestreden routinier Ralf van den Heuvel. Met achterin 1 op 1 en 3 echte aanvallers en 2 vooruitgeschoven middenvelders werd getracht om alsnog een verdiend resultaat op het bord te krijgen. Ofschoon de keuze van Bas een begrijpelijke en noodzakelijke was, nam deze alles of niets speelwijze het nodige aan risico met zich mee. In de omschakeling werd de thuisploeg nu wel een aantal keren gevaarlijk en het was keeper Klomberg die in de 81e minuut zijn ploeg in de race hield met een 2-tal knappe reddingen. In de 86e minuut was hij echter kansloos toen andermaal Daan Bremmers van een meter of 20 de bal op schitterende wijze de rechterhoek inschoot. En daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. De veel te makkelijk gegeven penalty door scheidsrechter van der Zwan, hij beoordeelde een op het oog prima schouderduw van aanvoerder Kadeem Schel als overtreding, werd in de 90e minuut nog binnen gewerkt door Sander van de Berk en liet de einduitslag geflatteerd naar 3-0 oplopen.

Verloren door een onachtzaamheid in de verdediging, een zondagschot en een discutabele penalty. Groter was het verschil vanmiddag niet. De Ooijse ploeg heeft er alles aan gedaan om ook vandaag goed voor de dag te komen. De thuisploeg is nog altijd in de race voor het kampioenschap maar SVO was voetballend, evenals in de thuiswedstrijd, zeker niet de mindere. Voetbal blijft echter een spel van het benutten van kansen, ook al krijg je er maar een paar. En daar toonde de thuisploeg zich vandaag meester in. En in dat opzicht is er dan toch sprake van kwaliteitsverschil.

Volgende week spelen we een thuiswedstrijd tegen AAC-Olympia. Vanwege Pasen wordt die wedstrijd niet op zondag maar op maandag (2e paasdag) gespeeld. Tot maandag!

4e minuut            1-0         Daan Bremmers

86e minuut         2-0         Daan Bremmers