SVO AAN DE HAND VAN WEEREN RUIM LANGS ELSWEIDE EN DOOR IN DE BEKER!

OOIJ 15 September 2019: In haar laatste beker poulewedstrijd moest SVO het opnemen tegen Elsweide. Door de resultaten tot op heden, een gelijkspel tegen Rijnland (2-2) en de knappe overwinning op 4e klasser OSC (2-1) had de Ooijse formatie een gerede kans om het bekeravontuur met nog minimaal 1 ronde te verlengen. Daarvoor diende het in ieder geval te winnen van Elsweide. De uitslag tijdens de andere poulewedstrijd in Oosterhout zou dan uiteindelijk bepalend worden of ook het doelsaldo nog een rol zou gaan spelen.

In Elsweide trof de ploeg van Martin de Winkel een ploeg die bivakkeert in de 5e klasse E. In het verleden was de Arnhemse ploeg nog wel eens een geduchte tegenstander van SVO als de Ooijse ploeg weer eens een jaar de Arnhemse 5e klasse in geduwd werd door de KNVB. De laatste seizoenen zijn echter voor deze Turkse vereniging redelijk roemloos voorbijgegaan en ook de 2 al gespeelde bekerwedstrijden boden weinig uitzicht op verbetering. Beide duels werden vrij kansloos verloren. Trainer de Winkel moest zijn samenstelling op een aantal plaatsen wijzigen. Zo kon hij niet beschikken over Timo Philipsen en Maikel v.d. Bergh (beiden op vakantie) en moest aanvoerder Kadeem Schel de wedstrijd tegen Elsweide uit voorzorg aan zich voorbij laten gaan.  Ook Jordi Rutten moest vanwege knieklachten de wedstrijd vanaf de zijkant toekijken.

Al snel in de wedstrijd bleek dat Elsweide feitelijk geen partij was voor de thuisploeg. Niet dat SVO nu erg sprankelend speelde maar vanaf de 1e minuut dicteerde het wel nadrukkelijk de wedstrijd en grossierde het in balbezit. In de 7e minuut mocht Joris Weeren aanleggen voor een terecht toegekende strafschop. Amper 10 minuten later mocht dezelfde Joris Weeren andermaal de bal op de stip leggen. Waar de 1e strafschop vrij duidelijk was, leek de keeper van Elsweide in dit geval wel nadrukkelijk de bal te spelen. De dienstdoende scheidsrechter beoordeelde echter dat de wat ongelukkig ogende botsing met Mustafa Gungor bestraft moest worden met een strafschop. Laatstgenoemde moest dit bekopen met een scheenbeen blessure en werd gewisseld voor Stef Lamers. De penalty werd in de 18e minuut feilloos binnen geschoten door Joris (2-0). In het vervolg van de 1e helft bleef SVO nadrukkelijk de bovenliggende partij. Keeper Frank Klomberg had in het eerste bedrijf nagenoeg niets te doen. Ondanks het vele balbezit lag het tempo net iets te laag om tot echt uitgespeelde kansen te komen. Dat maakte dat het restant van de eerste helft weinig vertier meer bood.

In de 2e helft probeerde SVO door combinatie voetbal de inmiddels vermoeid geraakte Turkse ploeg omver te spelen. Het bleef wat stroperig maar er kwamen wel meer mogelijkheden. In de 57e minuut mocht Joris Weeren aanleggen voor een vrije trap. Zijn lage en bekeken schuiver werd de doelman van Elsweide te machtig en betekende de 3-0. SVO liet het daarna allemaal een beetje begaan en dat bood Elsweide zowaar de kans om ook eens een kansje te wagen op de helft van SVO. De toevallige 3-1 in de 72e minuut was daar eigenlijk geen uitwerking van maar het symboliseerde wel de toegenomen slordigheid in het Ooijse spel.  Onder aanvoering van absolute uitblinker Joris Weeren werd de marge in de 72e minuut hersteld en in de 79e minuut zelfs uitgebreid.  Daarmee completeerde hij zijn kwintet (!) aan doelpunten. In de 90e minuut was het aan Elsweide om vanuit al dan niet buitenspelpositie de uiteindelijke eindstand (5-2) op het bord te krijgen.

Een geweldige middag voor uitblinker Joris Weeren. Met 5 treffers de grote man van de dag. Toch zal de algehele tendens zijn geweest dat deze wedstrijd tot de minste uitvoering in de voorbereiding  mag worden gerekend. De krachtsverschillen waren echter van dien aard dat er ook nooit sprake is geweest van een echte wedstrijd. Dat gegeven hielp ook niet mee om het Ooijse spel naar een hoog niveau te tillen. Evengoed werd er wel weer gewonnen en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Door de 3-0 nederlaag van Rijnland tegen OSC, is SVO  poulewinnaar geworden en gaat het zowaar nog minimaal 1 rondje mee in de beker. Dat alleen is voor de Ooijse ploeg al een uniek feit. Sinds de invoering van de district beker was het 1e team van SVO er nog niet in geslaagd om de 1e ronde te overleven. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er ook jaren niet deelgenomen is, maar evengoed een meer dan prima prestatie waar vertrouwen uitgeput kan worden richting de competitie.

Zondag reist SVO voor de 1e competitiewedstrijd af naar Horssen alwaar fusieclub AAC Olympia wacht. Vorig seizoen werd daar nog knap met 1-4 gewonnen, maar dat biedt uiteraard geen garanties voor deze editie.

SCOREVERLOOP:

7e minuut            1-0          Joris Weeren (pen.)

18e minuut         2-0          Joris Weeren (pen.)

57e minuut         3-0          Joris Weeren

72e minuut         3-1          Speler Elsweide

79e minuut         4-1          Joris Weeren

85e minuut         5-1          Joris Weeren

90e minuut         5-2          Speler Elsweide

Tekst en Foto’s: Bart Willems.