Skip links

PRIMA START COMPETITIE VOOR SVO!

HEUMEN Zondag 26 september 2021: Op deze laatste zonnige zondag van september begon dan eindelijk de competitie. Op 11 oktober 2020 werd de laatste competitiewedstrijd gespeeld alvorens de overheid overging op een Lockdown die uiteindelijk heel seizoen 2020/2021 in de spreekwoordelijke as zou leggen. Alle oefen- en bekerwedstrijden in de laatste weken ten spijt, ze stonden allemaal in het teken van de voorbereiding op de reguliere competitie.

In Heumen stond het gelijknamige SV Heumen op het programma als eerste wedstrijd van het seizoen. En dat gold gelijk als zeer pittige uitbeurt. SVO heeft het dikwijls erg moeilijk op sportpark de Toppenberg en uiteindelijk zou dit ook voor deze middag weer gaan gelden. Evengoed wel direct een prima aangelegenheid om te peilen hoe het nu daadwerkelijk gesteld zou zijn met de Ooijse vorm. In de eindfase van de voorbereiding toonde de equipe van trainer Martin de Winkel tekenen van herstel maar de vraag was natuurlijk of die lijn tegen het doorgaans fysiek sterke Heumen doorgetrokken kon worden. Komt bij dat beide ploegen dit seizoen behoorlijke verwachtingen hebben. Een overwinning in het openingsduel stond dus voor beide ploegen hoog op het verlanglijstje.

SVO moest het nog altijd doen zonder Guido Bex. Daar kwam bij dat de behendige middenvelder Niels Janssen op vakantie is. Extra tegenvaller was de niet inzetbaarheid van Levi Verriet. Tegen HAVO wist hij een helft vrij probleemloos vol te spelen maar op de afsluitende training op donderdag bleek hij toch nog niet voldoende hersteld te zijn. Waar Martin de Winkel in de voorbereiding regelmatig Ivo Pott naast Mees Bouwmeester in het centrum van de verdediging posteerde, koos hij nu voor Joris Tax als feitelijke vervanger van Levi Verriet. Daardoor schoof Ivo een linie door.

SVO begon goed aan de 1e helft op het ietwat te hoge gras van sportpark de Toppenberg. Het had veelal de bal en liet deze regelmatig in vlotte combinaties van voet naar voet gaan. In de 3e minuut kreeg het dan ook de 1e grote kans. Een voorzet van de vandaag prima acterende Rik Dollevoet werd door Joris Weeren met de kop behendig teruggelegd. Jurgen Vink kwam echter net iets te veel onder de bal waardoor zijn inzet ruim doel mistte. SVO bleef de lakens uitdelen al werd het in de 12e minuut door eigen handelen bijna in verlegenheid gebracht. De verder prima spelende Joris Tax kreeg een bal volledig verkeerd op de pantoffel maar zag tot zijn opluchting dat zijn vuurpijl over de goede kant van de doellat viel. In de 24e minuut werd een Ooijse kopbal vanuit een scrimmage net voor de Heumense doellijn gekeerd. Niet veel later meldde de thuisploeg zich eigenlijk voor het eerst in aanvallend opzicht. Met een bekeken inzet werd de linkerhoek opgezocht maar de bal belandde via de buitenkant van de paal over de achterlijn. Onderwijl ontwikkelde zich een pittig duel met veel kaart rijpe overtredingen. De scheidsrechter hield ze echter lange tijd op zak. In de 33e minuut kwam aanvoerder Kadeem Schel net iets te kort om de Heumense goalie te passeren toen hij middels een prima steekpass van Rik Dollevoet alleen voor de keeper gezet leek te worden.  2 minuten later kreeg SVO alsnog waar het recht op had. Daan Lamers werd in de 16 op zijn voet getikt. De dienstdoende scheidsrechter vond dat voldoende aanleiding om de bal op de stip te leggen. De lange Ooijse aanvaller ging zelf achter de bal staan en liet de Heumen keeper vanaf 11 meter kansloos (0-1). In de 40e minuut had de thuisploeg in aantal teruggebracht moeten worden naar 10 maar de harde charge op Joris Weeren werd op onbegrijpelijke wijze afgedaan met een gele kaart. In het restant van de 2e helft bleef SVO de controle voeren. De thuisploeg loerde duidelijk op een omschakelmoment of een foutje in de Ooijse defensie. Die stond in de 1e 45 minuten echter prima en gaf weinig weg.

In de 2e helft startte de ploeg van trainer Henny Queens een stuk energieker dan dat het deed voor de thee. Het zocht wat opportuner naar de voorwaartsen en dat resulteerde in meer hachelijke momenten in de Ooijse defensie. Evengoed bleef het betere voetbal aan Ooijse zijde. Toch kreeg Heumen waar het al de hele wedstrijd op loerde. Een vrije trap werd de Ooijse 16 in gepompt en viel voor de voeten van Heumenaar Harm Franken. Hij wist al glijdend de bal onder keeper Frank Klomberg te werken (1-1). Daarmee kreeg SVO eigenlijk de deksel op de neus voor het feit dat het in de 1e helft niet meer afstand had genomen van de thuisploeg. Toch kwam SVO deze tik snel weer te boven. In de 60e minuut nam het andermaal de voorsprong. Het was Daan Lamers die met een knappe actie uitblinker Joris Weeren wist te bereiken in de 16. Zijn behendige kap werd de Heumen verdediging te machtig en hij wist met een schuiver de orde in de wedstrijd te herstellen (1-2). Deze hernieuwde achterstand was voor de thuisploeg het moment om er nog een schepje boven op te gooien. Steeds sneller en directer werden de voorwaartsen gezocht via lange ballen of verre inworpen. In de 69e minuut leek Frank zich te verkijken toen er een bal over de Ooijse verdediging heen werd gelepeld maar hij wist de Heumen aanvaller met een goede redding van het scoren af te houden. Heumen bleef aandringen maar liet bij balverlies veel ruimtes voor de Ooijse aanvallers. Daardoor grossierde juist SVO in doelrijpe kansen en had het in deze fase de wedstrijd in het slot moeten schieten.  In de 80e minuut werd Daan Lamers door een prima actie van Siem Hoogma in staat gesteld zijn 2e op het bord te brengen maar diens inzet werd gepareerd door de Heumense goalie. Diezelfde doelman stond in de 88e minuut nogmaals de 1-3 in de weg. Siem werd prima vrijgespeeld. Zijn hoge inzet in de korte hoek werd op knappe wijze uit het doel geranseld. Omdat de beslissing uitbleef, bleef de thuisploeg de druk opvoeren op de Ooijse verdediging. Dat gaf een aantal zenuwachtige momenten maar door onverschrokken verdedigen en alert keepen van Frank Klomberg ontstonden er amper grote Heumense kansen. Evengoed was eenieder die SVO een warm hart toedraagt erg opgelucht toen de scheidsrechter naar exact 90 minuten besloot om voor het laatst te fluiten en de Ooijse overwinning daarmee zeker te stellen.

Een prima voetballende eerste helft van SVO werd gevolgd door een 2e helft waarin er als 1 team gevochten werd voor het resultaat. Dat dit resultaat er uiteindelijk ook kwam, mag dan ook dik verdiend genoemd worden. Ondanks de opportune pogingen van de thuisploeg, waren de Heumense kansen op 1 hand te tellen. Dat in tegenstelling met de Ooijse equipe. De wedstrijd bleef met name tot het laatst spannend omdat SVO de definitieve trekker weigerde over te halen. Desondanks kan deze wedstrijd als prima basis gelden voor de komende weken. Tegen een SV Heumen dat zich ongetwijfeld dit seizoen bij de bovenste ploegen zal gaan melden, werd een prima uitoverwinning geboekt. En er is zeker nog ruimte voor verbetering maar SVO lijkt op tijd klaar voor deze ongetwijfeld spannende competitie in de 5e klasse D.

Volgende week wacht Batavia. De ploeg uit Batenburg begon ook prima aan de competitie en wist thuis met 1-0 te winnen tegen Victoria’25. Na deze eerste uitoverwinning zal SVO het zoet van een overwinning ook zeker op de Kempkes willen doen laten smaken.

SCOREVERLOOP

35e minuut         0-1          Daan Lamers (pen.)

56e minuut         1-1          Harm Franken

60e minuut         1-2          Joris Weeren

OPSTELLING

Frank Klomberg, Rik Dollevoet (69e Jorn Vermeulen), Mees Bouwmeester, Joris Tax, Jelmer Claassen, Joris Weeren, Ivo Pott (69e Mustafa el Kandoussi), Jurgen Vink, Kadeem Schel, Daan Lamers, Siem Hoogma

Tekst en foto’s: Bart Willems.