MATIG SVO WINT GEMEENTELIJKE DERBY TEGEN DVSG (1-2)

GROESBEEK 12 Mei 2019: Vandaag stond de 4e en laatste derby van het seizoen op het programma. Daarvoor ging de reis naar Groesbeek alwaar we in DVSG de tegenstander van deze middag troffen. Sinds de gemeentelijke herindeling zijn we gemeente genoten maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat er vandaag weinig derby sfeer te bekennen was op sportpark de Horst. De publieke belangstelling was, mogelijk onder invloed van moederdag en talrijke sport op TV, erg magertjes.

Voor trainer Bas Hendriks geldt dat hij bezig is aan zijn laatste wedstrijden als keuzeheer van SVO 1. In zijn ‘vertrouwde’ Groesbeek had hij in ieder geval verdedigend weer wat te kiezen. Dat ging voor vandaag ten koste van Rik Dollevoet. De doorgaans vaste waarde moest ten faveure van Joris Tax en Jelmer Claassen genoegen nemen met een plaats op de bank. De rest van de opstelling kende eigenlijk geen verrassingen.

In een zonnig maar fris Groesbeek begonnen beide ploegen energiek aan de wedstrijd. Het verschil op de ranglijst (DVSG staat 1 na laatste) was in de 1e helft voetballend wel terug te vinden.  SVO liet de bal wat makkelijker rondgaan en met name op individueel vlak lagen de kwaliteiten aan Ooijse zijde hoger. Toch liet de thuisploeg zich niet weg spelen en probeerde het verschil in kwaliteit te compenseren met een gezonde portie strijdlust. Het was juist een schitterende individuele actie van opgebloeide Thom Cillisen die de wedstrijd deed openbreken. Met een machtige slalom wist hij de Groesbeekse verdediging behoorlijk te kijk te zetten. De afronding in de rechterbovenhoek was even zo fraai en zo tekende hij in de 8e minuut voor een 0-1 voorsprong voor SVO. SVO bleef ook daarna voetballend de betere ploeg maar DVSG kreeg ook zeker wat mogelijkheden. In de 18e minuut wist de thuisploeg langszij te komen. De Groesbeekse aanvaller Ivo van Balkom wist vrijwel ongehinderd op te stomen richting doelman Frank Klomberg en schoof de bal gedecideerd langs hem op (1-1). De vreugde aan Groesbeekse kant duurde echter maar kort want vanaf de aftrap zocht SVO weer de aanval. Routinier Roy Coopmann zocht en vond met een lange bal de behendige Mustafa Gungor. Hij wist op zijn beurt Thom Cillisen te bereiken. Tom nam de bal aan op de borst en wist in de draai de DVSG-goalie in de 19e minuut te verschalken (1-2). SVO bleef in het restant van de 1e helft de betere ploeg, kreeg ook nog wel wat kansen maar over het algemeen was het spel vaak te onnauwkeurig. De thuisploeg bleef hard werken maar ontbeerde de kwaliteit om de Ooijse verdediging daadwerkelijk te verontrusten.  De 1-2 ruststand deed recht aan de verhoudingen in de 1e helft.

De 2e helft werd het toch al niet overtuigende Ooijse spel er niet beter op. Afhankelijk leek SVO op zoek te gaan naar een aan zekerheid grenzende beslissende 1-3 en kreeg daar ook een aantal mogelijkheden voor. Toch kreeg de thuisploeg de meest uitgelezen mogelijkheid om de score gelijk te trekken. Een zeldzaam slordigheidje van Joris Tax (hij speelde de bal te kort terug) stelde een DVSG-aanvaller in staat om alleen om Frank af te gaan. Laatstgenoemde wist met een prachtige redding de bal van de voeten van de Groesbeekse aanvaller te plukken. Deze onnauwkeurigheid stond echter wel symbool voor het Ooijse spel in de 2e helft. Het werd almaar slordiger en dat gaf de thuisploeg het geloof dat er mogelijk nog een resultaat te halen viel uit deze wedstrijd. Doordat er aan Ooijse zijde veel te snel balverlies geleden werd kwam SVO steeds moeizamer van eigen helft en drong DVSG nadrukkelijk aan voor de gelijkmaker. Het gebrek aan aanvallend vernuft bij de thuisploeg en uitstekend keeperswerk van uitblinker Frank Klomberg hielden SVO op voorsprong. In de omschakeling was SVO onder aanvoering van Mustafa nog een aantal keren dichtbij een 3e treffer maar deze bleef achterwege. Evengoed had de thuisploeg ook nog een aantal goede kansen om de inmiddels wel verdiende 2-2 op het bord te krijgen. Beide scenario’s bleven echter uit en de uitstekend fluitende scheidsrechter Meijnen vond het om exact 15.45 uur voldoende en floot de wedstrijd af.

Kijkend naar het spelbeeld kreeg SVO met een 1-2 overwinning te veel. De thuisploeg had met name in de 2e helft een beter lot verdiend. SVO speelde 1 van de minste wedstrijden van het seizoen en dankt deze overwinning aan zijn doelman en het feit dat DVSG met name voorin te weinig vernuft had om het Ooijse geschutter af te straffen.

Door deze ‘gevonden’ overwinning komt SVO op 31 punten uit 22 wedstrijden. Enkel alleen een klein wondertje kan de huidige 7e plaats nog doen veranderen. De nummer 6 Victoria’25 staat op 5 punten voorsprong. Dat verschil kan aankomend weekend gereduceerd worden tot 2 als beide ploegen elkaar treffen op de Kempkes. In dat geval zou een week later, als SVO in de laatste wedstrijd tegen koploper en kampioensfavoriet Aquila speelt, er nog een gooi gedaan kunnen worden naar de 6e plaats. Dat levert verder niets tastbaars op maar elke sportman behoort zo hoog mogelijk te willen eindigen.

Zondag dus alweer de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Thuis wacht Victoria’25. Deze wedstrijd wordt aangegrepen om het seizoen feestelijk af te sluiten en zal er ook afscheid genomen worden van Bas Hendriks. Het zou mooi zijn als velen de weg naar de Kempkes weten te vinden. Tot zondag!

8e minuut            0-1         Thom Cillisen

18e minuut         1-1         Ivo van Balkom