Skip links

KRANIG WEREND SVO ZIET BEKERAVONTUUR EINDIGEN (1-3)

OOIJ Zondag 17 November 2019: Een bijzondere wedstrijd op deze zonnige maar frisse zondag 17 november. Nadat SVO 1 in september de 3 poule potjes met goed vervolg had weten af te sluiten, mocht het vandaag voor de 2e ronde aantreden tegen 3e klasser Germania.  De Groesbeekse formatie van trainer Wim Wouterse is de laatste jaren in een sportieve afdaling terecht gekomen. Waar het in 2014 nog actief was in de hoofdklasse zijn de bewoners van de Stekkenberg anno 2019 actief in de 3 klasse D. Een klasse waar onder andere ook dorpsgenoten Rood Wit en de nieuwbakken club van oud-trainer Bas Hendriks de Groesbeekse Boys actief is.

Trainer Martin de Winkel had voor het eerst dit seizoen een kleine puzzel te leggen. Ofschoon deze bekerwedstrijd uiterst serieus opgepakt werd, zal het ook niemand verbazen dat de competitie momenteel sterk prevaleert. Daarom werd ook besloten om de licht geblesseerde Levi Verriet in eerste instantie buiten de basis te houden. Hij nam wel plaats op de bank. Zijn positie in de achterhoede werd overgenomen door Niels Janssen die vanuit de voorhoede dus een paar linies terugzakte. Ook Mustafa Gungor was niet fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen. De plaatsen in de aanvalslinie werden opgevuld door Maikel v.d. Bergh en Daan Lamers. Roy Coopmann was nog niet voldoende hersteld van zijn rugblessure.

SVO begon voorzichtig en bedachtzaam aan de wedstrijd tegen het sterker geachte Germania. Waar het normaliter graag de aanval zoekt, keek het nu nadrukkelijk de kat uit de boom. Een te billijken spelopvatting tegen de Groesbeekse middenmoter in de 3e klasse D.  E.e.a. nam wel met zich mee dat Germania het initiatief in de eerste helft vrij eenvoudig naar zich toe kon trekken. In de 9e minuut was de eerste kans dan ook van Groesbeekse makelaardij al had de thuisploeg ook nadrukkelijk een hand in het ontstaan van deze mogelijkheid. Ooijse miscommunicatie gaf de Germania aanvaller de mogelijkheid om alleen op keeper Frank Klomberg af te gaan. De zwakke inzet werd met een lichte interventie van Frank naast het doel getikt. In de 23e minuut moest de Ooijse goalie andermaal reddend optreden op een inzet van Germania maar zoals eigenlijk het hele seizoen al, hield hij ook nu zijn doel op een bekwame manier schoon.  In de 28e minuut moest hij dan toch capituleren. De Ooijse defensie slaagde er maar niet in om de bal op een adequate manier uit de eigen 16 te krijgen en na diverse Groesbeekse pogingen viel de bal op zo’n 11 meter van het doel voor de voeten van Stan Janssen. Zijn inzet was niet meer te redden en betekende de verdiende openingstreffer van Germania. Ofschoon SVO zich vooral in verdedigend opzicht kranig weerde tegen Germania, had het tot dan toe nog weinig tot niets in aanvallend opzicht kunnen bewerkstelligen. In de 37e minuut kreeg SVO feitelijk de eerste echte grote mogelijkheid maar werd het ogenschijnlijk onterecht voor buitenspel bestraft. De doeltreffende inzet van Maikel had dus helaas geen waarde. Omdat keeper Frank in de 43e minuut op krachtige wijze een dito kopbal uit zijn doel ranselde, werd de rust met een 0-1 stand bereikt.

In de 2e helft gooide SVO de schroom steeds meer van zich af. Gesterkt door de relatieve eenvoud waarmee de eerste helft was overleefd, nam het zelf steeds meer aanvallende initiatieven. Martin had in de rust noodgedwongen 1 wissel door moeten voeren. Joris Tax kreeg een minuut of 5 voor het einde van de 1e helft een tik te verwerken waarvan hij niet tijdig hersteld was om de 2e helft fris en fruitig te beginnen. Levi Verriet was zijn logische vervanger, al viel daarmee wel het plan om hem voor vandaag rust te gunnen, in duigen.  Terwijl SVO dus steeds meer naar voren plooide, kreeg het in de 52e minuut de deksel op de neus.  Onzorgvuldig wegwerken van de bal gaf de Germania aanval de mogelijkheid om weer Stan Janssen vrij voor keeper Frank Klomberg te spelen. Met een strakke schuiver werd vervolgens de 0-2 op het bord gebracht. SVO leek eraan voor de moeite. Maar dat dit SVO dit seizoen ook prima in staat is om de mouwen op te stropen, liet het ook in deze bekerwedstrijd maar weer zien. De veronderstelde verschillen tussen een 5e en 3e klasser werden in deze fase van de wedstrijd eigenlijk steeds geringer. Het was ook niet vreemd geweest als SVO in het restant van de wedstrijd aan ‘damage control’ had gedaan maar het tegendeel was waar. SVO kreeg steeds meer spelaandeel en begon zich ook kansen te verwerven. In de 63e minuut werd Guido Bex middels een uitstekende steekpass van Daan Lamers alleen voor de Germaanse doelman gespeeld. Deze verkleinde zijn doel dermate goed dat het voor Guido schier onmogelijk was om hem te passeren. Martin begreep dat zijn ploeg nog niet klaar was met deze wedstrijd en bracht met Mustafa Gungor wat extra aanvallend elan. In de 67e minuut kreeg SVO loon naar werken. Het was de wederom prima spelende jongeling Timo Philipsen die Guido er op links op uit stuurde. Diens prima voorzet viel net iets achter Joris Weeren maar met een schitterende kopbal wist hij toch de lange hoek te vinden (1-2). Een minuut later had de gelijkmaker zomaar op het bord kunnen staan maar de kopbal van Daan Lamers was helaas niet krachtig genoeg. Evengoed had SVO Germania duidelijk aan het wankelen gekregen, hetgeen nog eens extra versterkt werd door de rode kaart voor Jacky Dobson van Germania in de 75e minuut (2x geel). SVO drong verder aan en kreeg wat kleine mogelijkheden. In de 86e minuut had met wat meer overleg alsnog de inmiddels wel verdiende gelijkmaker kunnen vallen. Joris Weeren zag de vrijstaande invaller Jeffrey Vernooij over het hoofd en schot de bal hard voorlangs. In 1 van de spaarzame tegenaanvallen viel in de 90e minuut alsnog de beslissing. Joris Weeren beging in de ogen van scheidsrechter Kok een overtreding in het strafschopgebied. Niet handig maar of het een terechte penalty was laten we even in het midden. Vanaf de stip werd keeper Frank kansloos gelaten door andermaal Stan Janssen en kon alles wat Germania een warm hart toedraagt opgelucht ademhalen. De resterende blessuretijd was een formaliteit.

SVO mag trots zijn op de wijze waarop ze zich geweerd hebben tegen dit sterke Germania. Zeker in de 2e helft had er een stuntje ingezeten. De nederlaag is jammerlijk maar de wijze waarop ze een 3e klasser het hoofd hebben geboden, zal het aanwezige vertrouwen alleen maar sterken. Met name in de manier waarop er met de kansen omgesprongen werd, zie je het verschil in kwaliteit tussen de beide verenigingen. Voor trainer Martin de Winkel zal deze wedstrijd echter een bevestiging zijn geweest van de ingezette sportieve opmaat.

Aankomende zondag wacht er andermaal een topwedstrijd op de Kempkes. Dan is vv Niftrik de tegenstander. De nummer 2 van de klasse en een ploeg waar SVO het doorgaans erg lastig mee heeft. Het zal dus andermaal vol aan de bak moeten om een bevredigend resultaat te boeken.

SCOREVERLOOP

28e minuut         0-1          Stan Janssen

52e minuut         0-2          Stan Janssen

67e minuut         1-2          Joris Weeren

90e minuut         1-3          Stan Janssen (pen.)

 

OPSTELLING:

Frank Klomberg, Jelmer Claassen, Niels Janssen, Joris Tax (46e Levi Verriet), Timo Philipsen, Joris Weeren, Kadeem Schel, Ivo Pott, Daan Lamers (82e Jeffrey Vernooij), Maikel v.d. Bergh (64e Mustafa Gungor), Guido Bex

Tekst: Bart Willems.

Reageer