Skip links

DROOM SPAT UITEEN: FC KUNDE TE STERK VOOR SVO (3-1)

NIJMEGEN: Na een week van bespiegelingen, voorbereidingen en acties, stond vandaag dan toch echt de finale wedstrijd in de 5e klasse E van seizoen 2017/2018 op het programma. De 2 ploegen die dit seizoen het beeld bepaalde, troffen elkaar in Nijmegen op het Universiteitsterrein. Waar SVO de 1e helft van het seizoen de te kloppen ploeg was, lag die rol in de 2e helft van de competitie nadrukkelijk bij FC Kunde. De vakkundig opgebouwde voorsprong van SVO, werd de laatste maanden zienderogen minder en dat bracht dat beide ploegen voorafgaand aan deze wedstrijd in punten gelijk stonden (57). De thuisploeg wist met name in de laatste weken veel vaker het doel te vinden waardoor het doelsaldo duidelijk in het voordeel van de Nijmegenaren is. Dit alles maakt dat er voor SVO maar 1 sleutel was richting het kampioenschap; er zou vanmiddag gewonnen moeten worden. Een gelijkspel zou waarschijnlijk niet voldoende zijn en bij een nederlaag zou er sowieso streep onder de Ooijse kampioensaspiraties gezet kunnen worden.

En met die wetenschap trokken de mannen van Bas Hendriks richting Nijmegen. Ze wisten zich gesteund door na schatting zo’n 250 a 300 (!) Ooijse supporters. Even los van de ondergrond waarop gespeeld moest worden, moet de Ooijse ploeg zich als thuisploeg hebben gewaand want het aantal Kunde supporters stak schril af ten opzichte van het Ooijse legioen.  Trainer Bas Hendriks begon met de (bijna) herstelde Roy Coopmann in de basis. Al doorschuivend in posities ging dit uiteindelijk ten koste van Stef Lamers die op de bank moest beginnen.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut van stilte voor de plotseling overleden zus van Kasper van de Berge. We wensen Kasper en zijn familie ontzettend veel kracht en sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

In de beginfase werd duidelijk dat FC Kunde beter uit de voeten kon op de kunstmatige ondergrond. Toch wist SVO ze redelijk van het eigen doel af te houden en stond het de thuisploeg nauwelijks toe om gevaarlijk te worden. Evengoed wist het zelf ook weinig tot niets te creëren. In de 19e en 22e minuut moest Ooijse Goalie Frank Klomberg tot 2 keer toe ingrijpen om een voorsprong voor de studenten te voorkomen. Dat deed hij meer dan bekwaam. In de 33ste minuut kwam de bal redelijk gelukkig voor de voet van een Kunde speler. Vanaf een meter of 2 afstand had deze speler er weinig moeite mee om de 1-0 tegen de touwen aan te schieten. Een fikse tegenvaller voor de Ooijse ploeg want er moest immers gewonnen worden. Niet veel later leek Roy Coopmann voor de gelijkmaker te tekenen. Hij wist de bal voorbij de grabbelende Kunde doelman in het lege doel te koppen. Tot grote verbazing werd het doelpunt vanwege vermeend buitenspel geannuleerd door scheidsrechter te Brake. Zelfs de grensrechter van de thuisploeg zag hier geen buitenspel in. De Ooijse druiven waren helemaal zuur toen 2 minuten later (37ste minuut) op overigens schitterende wijze de 2-0 het Ooijse doel in werd gekruld. Daarbij moet worden aangetekend dat het weifelende verdedigende optreden van de SVO defensie er voor zorgde dat er geen strobreed in de weg werd gelegd. In het restant van de 1e helft gebeurde er eigenlijk niet zo veel en dat was eigenlijk symptomatisch voor de 1e helft. Behoudens de 3 gerefereerde momenten was de 1e helft behoorlijk vlak.

SVO had 15 minuten om een ander plan te bedenken. De Ooijse ploeg startte de 2e helft ook wel offensiever maar kon de goed georganiseerde Nijmeegse defensie nauwelijks verontrusten. In de 50ste minuut kreeg het ook nog eens een gevoelige tik te verwerken toen de thuisploeg een prima aanval op dito wijze wist af te ronden en de 3-0 op het bord wist te brengen. Daarmee konden alle goede Ooijse bedoelingen de ijskast in. Uiteraard probeerde SVO er nog van alles aan te doen om nog in de wedstrijd terug te keren maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat FC Kunde weliswaar geen topploeg is zoals dat de laatste weken wel eens de ronde deed, maar wel vanuit een prima organisatie speelt. In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen nog wel wat kansjes maar het venijn was uit de wedstrijd. De Ooijse ‘eretreffer’ in de 85ste minuut (Joris Weeren mocht vanaf de penalty stip de 3-1 binnen schieten) bleek achteraf bezien enkel voor de statistieken.

Al met al een verdiende nederlaag. De thuisploeg heeft in de 2e helft van het seizoen laten zien de sterkste ploeg te zijn. Ook vandaag lag het voordeel bij de Nijmeegse studentenvereniging, al blijft voetbal ook een spel van momenten. Want wat als de 1-1 wel gewoon geteld had? We zullen het nooit weten. Wat wel zeker is, is dat de titel met deze nederlaag definitief verspeeld is. In punten zouden we nog naast FC Kunde kunnen komen, maar een Nijmeegse nederlaag bij het laag geklasseerde DVSG lijkt een utopie. Bovendien is het doelsaldo van FC Kunde veel beter.

En daarmee komt er een eind aan de Ooijse droom om in het jubileumjaar kampioen te worden. Lange tijd leek SVO op weg naar een historische titel. Veel concurrenten werden gaandeweg het seizoen afgeschud maar na mate het seizoen richting apotheose ging, werd steeds duidelijker dat FC Kunde de belangrijkste belager zou worden. Hebben we het dan ergens laten liggen? Na de 1e 10 wedstrijden gewonnen te hebben, kwam er zeker wat zand in de Ooijse motor. Rondom de winterstop werden de 1e 2 wedstrijden verloren maar daarna werd de winnende lijn weer opgepakt. Het goede spel van voor de winterstop was echter nog maar sporadisch te zien. In de laatste fase van de competitie werden er nog een aantal nederlagen geleden en daarmee werd FC Kunde de kans gegund om zelfs over de Ooijse ploeg heen te gaan in de stand. Vandaag had SVO bij winst alles weer in eigen hand gekregen maar zover mocht het dus niet komen. Complimenten gaan uit naar FC Kunde die de laatste 17 wedstrijden (!) niet meer verloor en zelfs 15 wedstrijden wist te winnen in deze reeks. Maar er gaan ook grote complimenten uit naar ons eigen team. De niet al te ruime selectie werd gaandeweg het seizoen geteisterd door vaak langdurige blessures. Daardoor moesten er regelmatig jeugdspelers mee doen maar werden er ook nog wat oud selectiespelers gemobiliseerd. Zelfs trainer  Bas Hendriks heeft dit seizoen nog speelminuten moeten maken. Toch wist het telkens weer op te staan naar een spreekwoordelijke tik op de kin. Mede daardoor hebben we vandaag deze mooie en voor SVO historische wedstrijd mogen spelen. Grootste ‘pech’ voor de Ooijse ploeg was het feit dat FC Kunde een bizarre reeks heeft neergezet. Wellicht is het daarom het best samen te vatten door te stellen dat SVO de titel niet verloren heeft maar FC Kunde de titel heeft gewonnen. Onze felicitaties gaan dan ook uit naar de Nijmeegse ploeg en we wensen ze veel plezier bij de viering van het kampioenschap.

Wat rest is de rug rechten en weer doorgaan. Het kampioenschap is uit zicht maar we zijn nog altijd de trotse winnaar van de 1e periode hetgeen ons recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Deze begint op zondag 3 juni maar als SVO de 2e plek in de rangschikking vast weet te houden (daarvoor dient het minimaal 1 punt te pakken in de laatste competitiewedstrijd tegen Unitas’28) dan is de Ooijse ploeg automatisch vrijgeloot voor de 1e ronde en stroomt het pas in de 2e ronde in. Bijkomend voordeel is dan tevens dat het de 2e ronde (zondag 10 juni) en een eventuele finaleronde (zondag 17 juni) thuis speelt. Kortom, er staat nog wel wat op het spel a.s. zondag. Zaak om z.s.m. de knop weer om te zetten. Dat klinkt nu heel makkelijk maar we hebben nog genoeg om voor te spelen. Want laten we eerlijk zijn; promotie naar de 4e klasse in het jaar dat je 50 jaar bestaat is alles behalve een troostprijs!

COME ON SVO!!!

Scoreverloop

33e minuut          1-0         Speler FC Kunde

37e minuut          2-0         Speler FC Kunde

50e minuut          3-0         Speler FC Kunde

85e minuut          3-1         Joris Weeren (penalty)

Door: Bart Willems

Reageer